Двама нови шефове влизат в Банката за развитие

Двама нови шефове влизат в Банката за развитие

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие. До днес за назначаването му е чакано одобрение от Българската народна банка. Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

До този момент ББР има по управленска структура трима изпълнителни директори – Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор на банката, Румен Митров и Николай Димитров. В началото на месеца след решение на правителството за предоставяне на допълнителни 700 млн. лева на кредитната институция за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията от коронавирус, е взето решение и за укрепване на административния капацитет на банката. Тогава именно е предложен Живко Тодоров.

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие след като в медийното пространство излезе информация, че кредитната институция е отпуснала заем от 75 млн. лева на колекторска фирма със скромен оборот. В отговор главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев коментира, че премиерът е бил подведен и че заемът е изгоден за банката. Днес на пресконференция в Министерския съвет, Борисов отрече информацията, че е бил подведен и обясни, че заем в подобен размер е трябвало да бъде съгласуван или с него или с финансовия министър с оглед на икономическата ситуация, свързана с пандемията от коронавирус.

„Освен Живко Тодоров, сме подали още едно име за участие в Управителния съвет на Българската банка за развитие. Процедурата около назначението му започнапреди 2-3 седмици, обяви икономическият министър Емил Караниколов в ефира на БТВ. А след това ще бъде сменен и третият директор.

За Живко Тодоров министърът посочи, че е човек с голям опит, работил в българска банка и е имал полезно участие при правенето на стрес тестовете на банковата система в България. Караниколов обясни, че по закон БНБ трябва да издаде лиценз, за да бъде назначен член в УС на ББР. „ББР трябва да има минимум трима, максимум 5 изпълнителни директори. Вътре между тях те определят кой да бъде главният изпълнителен директор“, обясни министърът на икономиката.

Ще се запази обаче надзорният съвет на банката в състав – зам.- министърът Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска. Именно този надзорен съвет ще избери и новия управителен съвет. Към момента Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров продължават да фигурират като изп.-директори на държавната банка в Търговския регистър. Досегашните шефове ще подадат сами оставките, за да запазят авторитета на банката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.