Двама мъже починаха от COVID-19, стояли над 40 минути на стълбите пред болница (ОБЗОР)

Дават случая на прокуратурата

Двама мъже починаха от COVID-19, стояли над 40 минути на стълбите пред болница (ОБЗОР)

Кислородът на единия свършил, нямало медицинско лице

Господин Господинов от село Брестник и Любчо Лалев от Пловдив починаха на 16 ноември, след като престояли легнали и седнали на студените стълби пред стационара на отделението по професионални заболявания в първа база на УМБАЛ „Св. Георги“. Двамата мъже са имали редица съпътстващи заболявания и преди да отидат пред тази клиника, са били в Инфекциозната клиника в същата държавна болница.

„Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа“, казва пред БНТ Мария Господинова. По думите й цяла седмица 61-годишният мъж поддържал температура над 37,4 градуса. Тя се опитала да го заведе в болница, за да го прегледат, но получила отказ от няколко места. На 14 ноември жената успяла да го превози до спешния център в Куклен, откъдето той бил насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

Господинов останал в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден бил за хемодиализа, която не му била направена. След преценка на лекарите там Господинов бил преместен в новообразуваното отделение за пациенти с Ковид – 19 в първа база на държавната болница. „Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях“, обяснява още тя. Впоследствие по неясни за съпругата му причини отново било взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. „Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...“, казва съпругата му.

Само за минути състоянието му се влошило, а малко по-късно починал. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19. Другият мъж от видеото -пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. По този скандален случай директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов свика на 19 ноември сутринта извънреден брифинг, на който обясни, че се събират се обяснения от всички служители, взели участие в диагностично-лечебния процес и в комуникацията по прехвърлянето на пациентите от Клиниката по Инфекциозни болести към стационара на Отделението по Професионални заболявания, както и от отговорните административни ръководители.

„На 18 ноември бях уведомен за двамата пациенти, които виждаме на един видеоклип да стоят на стълбите пред отделението, в което трябва да бъдат приети. Незабавно бе назначена проверка, която да изясни абсолютно всичко, като снемат писмени обяснения от всички участници в този процес, защото за нас, ръководството на болницата, е изключително важно да разберем какви са причините да се получават такива логистични проблеми“, заяви Джамбазов. По думите му необходимостта от разкриването на повече легла в друга база е било провокирано от нарастващия брой пациенти с Ковид-19. „В понеделник са превозени общо 6 пациенти. Трима от тях са настанени, а другите трима са били във втория курс на линейката, която е оборудвана с кислород. Първият от тези трима е бил взет и настанен на третия етаж. За съжаление сградата не позволява да има асансьор.

Пациентът, който е бил на кислород, е стоял почти през цялото време в линейката, с изключение на последните десетина минути. Бил е вътре в линейката. Не е бил на тези стълби, на които е сниман“, казва още Джамбазов. По думите му пациентът с кислородна маска е чакал от третия етаж да слезе д-р Велев и заедно със санитари да го качат на ръце до третия етаж. „Това не е практика да стоят по стълбите пациентите. Приемането им е било предварително уговорено. Проблемът е, че това отделение работи от 3-4 дни и логистиката им не е била напълно изчистена“, каза още професорът директор на най-голямата болница в Южна България. Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването, а от ръководството на болницата дават случая на прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.