Двама лекари на съд за смъртта на гипсирана тийнейджърка

Двама лекари на съд за смъртта на гипсирана тийнейджърка

Двама лекари от болница в Гоце Делчев ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинска професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от прокуратурата.

Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу д-р П.Ш., специалист по ортопедия и травматология, началник „Отделение по ортопедия и травматология“ в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев и д-р И.К., специалист по хирургия, ординатор в „Хирургично отделение“ в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев за извършено от тях престъпление.

На 29.06.2013 г. 16-годишната М.Т. Паднала от велосипед и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин момичето и майка му отишли във филиал на спешна медицинска помощ в град Дежурният лекар поставил диагноза и изпратил момичето на специалист. В МБАЛ „Иван Скендеров“ то било прегледано от д-р П.Ш. и прието в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден – неделя, на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2.07.2013 г. лекарски екип в състав д-р Ш. (оператор) и д-р К. (асистент) оперирал болната под местна анестезия. Състоянието на момичето обаче, започнало да се влошава - вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но д-р Ш. Уверявал, че всичко е наред.

На 5.07.2013 г. по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането на момичето в детска хирургия в „Пирогов“ - София за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница М.Т. била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 9.08.2013 г. с подобрение. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема“. На 23.08.2013 г., поради оплаквания М.Т. отново била приета в „Пирогов“. Шест дни по-късно детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистрира смърт.

В хода на досъдебното производство са били извършени няколко експертизи, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“. Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртта на момичето. Лекарите ще бъдат съдени, защото не са осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.

По време на разследването са открити неистински документи в пациентското досие на момичето, поради което с постановление на ОП – Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на РП-Гоце Делчев. Предстои насрочване на делото в съда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.