0

Б ританските художници Джон Кики и Дарън Баркър откриват за пръв път своя изложба в България. Експозицията ще отвори врати на 8 август, четвъртък, от 18 ч. в Национална галерия – Двореца, на пл. „Александър І“ 1 и ще остане там точно един месец – до 8 септември.

Британските художници Джон Кики и Дарън Баркър откриват за пръв път своя изложба в България. Експозицията ще отвори врати на 8 август, четвъртък, от 18 ч. в Национална галерия – Двореца, на пл. „Александър І“ 1 и ще остане там точно един месец – до 8 септември.

Произведенията на двамата артисти изследват екзистенциалните въпроси на човешкото битие и проблемите на обществото с различен пластичен език, като водят художествен диалог на принципа на контраста, а не на сходството, обясни за „Монитор“ главният уредник на изложбата Елица Терзиева. Традиционни като живописна форма, фигуративни, черпещи сокове от неоекспресионизма, те се допълват взаимно, независимо от индивидуалния стил и тематика. В двореца ще бъдат показани

45 техни силно въздействащи платна

– както едроформатни, така и камерни. Дарън Баркър пристига още днес в България за дооформянето на сбирката и откриването, докато Кики поради здравословни проблеми няма да може да присъства на събитието лично, уточниха от Националната галерия.

По-известният от двамата – Джон Кики, е високо ценен не само в Обединеното кралство, но и на международната сцена. В представената серия авторът препраща към популярния в историята на изкуството образ на инфантата. Произведенията са многократно преработвани.

Джон Кики, набор 1943-та, започва художественото си образование в училището по изкуства в Камбъруел и в школата на Кралската академия. По времето, когато завършва обучението си през 1967 г., той вече е развил уникален стил, който експертите определят като синтез между фигуративна живопис, абстракция и попарт.

Кики е роден в Кипър и въпреки че в работата си се позовава на различни класически митове, той смята, че възпитанието му в Англия е било по-важно за изкуството му, отколкото влиянието на средиземноморската култура. В картините му се усещат безсъниците на крайморските градове, мяркат се весели светлинки от брега и кейовете. Той не рисува натуралистично, но изобразява разпознаваеми фигури в едноизмерните пространства на своите живи композиции. Използва главно акрил, изпипва до съвършенство най-показателните детайли в образите и залага на интензивността на цветовия контраст и противопоставянето на повърхности с различни текстури. Обикнат от него похват е да „цитира“ великите шедьоври от миналото, особено на Ел Греко, Веласкес, Пикасо. Кики се радва на огромна популярност както в цяла Европа, така и в САЩ: изложбите му привличат много публика по света и критиците се надпреварват да го възхваляват. Славата обаче не го е променила и от детството си той продължава да живее основно в

градчето Ярмут в графство Норфолк

на източното английско крайбрежие. През над 50-годишната си кариера той е излагал свои работи в множество престижни пространства, вкл. Кралската академия, галериите „Хайуорд“ и „Серпънтайн“ в Лондон, „О Кей Харис“ в Сохо, Ню Йорк и др.

Дарън Баркър е по-млад, около 45-годишен, изучавал е изкуства и в момента се е посветил главно на консервацията и реставрацията на архитектурни паметници. Изявява се и като фотограф. У нас представя създадени наскоро живописни творби, изпълнени с маслени бои върху платно. Те са странни, сантиментални и тревожни – двусмислен разказ за човешките табута и страхове в цвят и образи.

Изложбата в двореца не е първата съвместна поява на двамата творци. Едно от най-скорошните им общи участия е на Фестивала на изкуства в Ярмут миналото лято. Тогава Баркър казва: „Чест и привилегия е за мен да покажа своите творения, които обикновено съхранявам в градината на дома си, заедно с художник с такава известност като г-н Кики. Изпитвам огромно уважение към Джон. Той е най-талантливият и блестящ художник, с когото някога съм се срещал, и е готин човек“.