Двама членове на ВСС подадоха оставки (ОБНОВЕНА)

Двама членове на ВСС подадоха оставки (ОБНОВЕНА)

Те са автори на реформата на съдебната карта

Членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет – Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, са подали оставки днес, потвърдиха от Висшия съдебен съвет.

Двамата кадровици са автори на реформата на съдебната карта, която не беше приета единодушно от магистрати, адвокати, нотариуси и политици.

Шекерджиев и Димитрова са избрани във ВСС от квотата на съдиите.

На сайта на ВСС беше публикувано обръщение на Димитрова и Шекерджиев към съдиите в България. 

Ето пълният текст на обръщението: 

"Уважаеми колеги, с настоящото обръщение бихме искали да благодарим на всички, които ни гласувахте доверие като изборни членове на Съдийската колегия на ВСС и ни възложихте надежди и очаквания за промяна. 

Благодарим за това, че през изминалите четири години бяхте наш коректив и съветник. Помогнахте ни да не губим връзка с реалността, въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС от важните за съдебната система и в частност за съдилищата теми.

Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на дейността на този състав на СК на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме.

С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016 г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути.

Силно ни се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира и считаме, че оттук нататък като съдии ще бъдем по-полезни за системата.

Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред. 

Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. 

Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората. 

Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост. 

С огромно уважение и почит към всички вас."  

Оставката на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев

трябва да бъде приета от Пленума на ВСС

след което съветът да стартира процедура по избор на нови двама членове на Съдийската колегия.

Димитрова и Шекерджиев са автори на одобрения от колегията Модел 4 за реформа на съдебната карта.

В началото на седмицата служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов проведе широка дискусия на тази тема, която се състоя в Съдебната палата. На нея юристи се обявиха категорично „против“ промените в родовата подсъдност, преместването на съдии от районно на окръжно ниво и преобразуването на съдилища в териториални отделения. Заявено бе и недоволство от местната власт в редица общини. Във вторник в рамките на редовното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет дискусията продължи, като в нея се включиха и от ръководството на Висшия адвокатски съвет. 

Модел 4 е радикален и не може да бъде осъществен без законодателни изменения.

Промяна в съдебната карта обаче, трябва да има. В рамките на по-малко от 2 г. Прокурорската колегия на ВСС успя да осъществи окрупняването на прокуратурите в страната. Процесът мина на няколко етапа и без сътресения в системата.   

В четвъртък вечерта служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е провел видеоконферентен разговор с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, съобщиха от Министерство на  правосъдието. Еврокомисарят реагирал положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложил тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Дидие Рейндерс приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министър Стоилов отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.