Още два случая на COVID -19 има у нас с двете проби, които е трябвало да бъдат доизследвани от вчера. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на заразените става 220.

И двата нови случая са в Пловдив. 35-годишен мъж и 60-годишна жена са новорегистрираните болни от коронавирус. Те са със симптоматика в УМБАЛ „Георги Странски”, уточни ген.-майор Мутафчийски.

Председателят на щаба обясни, че за бъде оздравял един пациент, той трябва да даде две отрицателни проби в рамките на 24 часа. Във връзка със фейсбук статуса на Кирил Домусчиев, че вече е оздравял, ген.-майор Мутафчийски обясни, че знае за първата отрицателна, а днес ще изясни за дали и втората е такава. Ако това така, той може да се смята за изчистен от вируса. „Ние също имаме един пациент, който лежи, и е дал първа отрицателна. Трябва сега да се потвърди с втора отрицателна проба. Ако е така, вече броят на оздравелите ще бъде 5”, обясни председателят на щаба и уточни, че това ще стане ясно довечера. Боледуването на някои пациенти с коронавирус обаче продължава и след изчистването от него, тъй като някои от симптомите продължават – кашлица, наслагват се други инфекции. „Изчистването от вируса не означава съвсем излекуване. Тук говорим за окончателно клинично излекуване.”, подчерта ген.-майор Мутафчийски.

Той обясни, че трансформирането на болниците върви добре. „Всички 380 болници в България ще имат готовност за коронавирус инфектирани. До 3 дни те трябва да докладват каква им е готовността – с броя легла и броя на дихателни апарати, както и персонала, който е ангажиран с това.”, уточни ген.-майор Мутафчийски. Следващата мярка пък била претрансформирането на цели болници за лечение на коронавирус. Ако се наложи, след това ще се използват и резервни помещения за гледане на болни. „Това са мерки, които се набелязват в зависимост от ситуацията. Ние гледаме месец – месец и половина напред, дори два, защото това ни е работа. Не да се изненадваме и вземаме хаотични решения.”, каза той.

Междувременно даренията за болниците продължават. Председателят на щаба посоич, че Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе с 492 000 лв. За повечето места за закупени аспиратори, тестове. За ВМА автоматизирана система за екстракция на RNK, както и окомплектоване с китове, 3 мобилни аспиратора в Ловеч, апарати са механична вентилация болниците във Видин и Враца. „Продължава тенденцията за все повече дарители. Това показва мобилизацията на цялото общество”, заяви ген.-майор Мутафчийски.

Последващата мярка за населението пък може да бъде изолацията на определени групи хора. По думите на председателя на щаба тя може да бъде спасителна в даден момент, но към този не е необходима. „На фона на по-леките мерки в цялата страна имаме цял град, който е под карантина. Така че мерките зависят от ситуацията, премислените са и се вземат на различни етапи от развитието на епидемията и съобразно населеното място или областта”, подчерта ген.-майор Мутафчийски. Той отбеляза, че се наблюдават злоупотреба с декларациите за преминаване от едно в друго населено място и навярно затова те вече трябва да се оставят на КПП-та. Председателят на щаба обясни, че малките населени градове са пълни с опашки за пререгистриране. „Вместо да осъзнаем защо с прави това нещо, ние търсим начин за го заобиколим.”, допълни той.

Засилен контрол има и при военнослужещите ни. Един наш контингент ще замине за Афганистан, но всички са под 14-дневна карантина. Ген. –майор Мутафчийски обясни, че двама от военнослужещите са проявили простудни симптоми и са им направени проби за коронавирус. Въпреки че те са отрицателни, те няма да заминат и са в инфекциозна клиника.

В света само за по-малко от ден случаите са нараснали с още 100 000. „От Европа Италия доближава Китай, в Испания са 42 00, Германия 32 000, САЩ 54 000, Франция 22 000.”, посочи председателят на щаба.

Освен скока на заразените за последното денонощие, ген. –майор Мутафчийски посочи, че има още една лоша новина. 17 дни след освобождаването на круизния кораб коронавируса все още се намира на борда му. „Вирусът показва удивителна устойчивост. Това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои.”, заяви той. Освен ръцете, повърхностите също трябва да се  дезинфекцират, защото коронавируса може да се предава и чрез тях.

Проф. Тодор Кантарджиев пък обясни, че благодарение на мерките, които са взети при старта на втората вълна на грип тип Б, вече такъв няма. „Това значи, че лекарите, които се сблъскат с пациенти с двойна бронхопневмония с тежък ход, трябва да изпращат проби до лабораториите за сигурна диагноза.”, подчерта той.

Проф. Кантарджиев разясни и разликите между свинския грип и коронавируса. „Свинският грип беше нов, боледуваха много хора и усложненията бяха по-големи, но смъртността беше по-ниска от тази при коронавируса. Коронавируса плаши с това, че докато при грипа на 0,2-0,5 (от 200 души 1 може да загуби живота си), при него процентът е по-висок”, обясни той. COVID – 19 засяга не само възрастни, но и хора с имунен дефицит, който изисква дълго лечение. Проф. Кантарджиев уточни, че коронавирусът е опасен, защото засяга долните отдели на дихателната система, алвеолите, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура. „Когато възрастният болен изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде сложен на командно дишане. Когато започне да се подобрява от грипа и му махнеш тръбата за дишане, не може спонтанно сам да диша. Това е проблемът, там я тясното място на лечението на коронавируса”, каза той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

Фармацията дари 1 млн. лв. за здраве, 3 болници с 5 респиратора от Делян Пеевски (ОБЗОР)

Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители и членуващите в нея компании дариха над 1 млн. лв. в помощ на българската здравна система за битката й с коронавируса.

Делян Пеевски дари 130 000 лева за болницата в Кърджали и 2 респиратора на видинската клиника

Всеки ден се увеличават дарените суми в цялата страна. 160 000 лева са парите, събрани от  Националната кампания на Български лекарски съюз "ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО", зад която застана и Димитър Бербатов.

В Благоевград, Разлог и Гоце Делчев пристигнаха респиратори, дарени от Делян Пеевски (ОБНОВЕНА)

Днес общинските съветници от ДПС Благоевград предадоха респиратора, който е дарение от депутата Делян Пеевски на отделението по реанимация към Благоевградската болница.