Два месеца за възстановяване на фермата след чумата

Работниците трябва да живеят в стопанството

Два месеца за възстановяване на фермата след чумата

Прасетата трябва да са здрави и под непрекъснато наблюдение

Възстановяването на дейноста е основна цел на всяка свинеферма, засегната от Африканската чума по свинете (АЧС). 

Задачата не е лесна, тъй като вирусът е изключително устойчив в околната среда, обясни ветеринарният лекар д-р Тихомир Сеферинов, цитиран от Агри.бг.  Процесът отнема време, усилия, ресурси и подготовка, защото опасността от повторно заразяване е реална. Възстановяването на фермата е трудно, но е възможно.

Тъй като АЧС е болест, която подлежи на оповестяване към Световната организация за здраве на животните (OIE), времето за повторно населване на фермата се контролира от властите в зависимост от особеностите на страната.

Анализ

След като властите разрешат репопулация, се препоръчва процесът да започне с т. нар. биологичен анализ - с въвеждане на тестерни животни - сентинели. Биологичният анализ е метод за определяне на концентрацията и силата на патогена чрез неговия ефект върху живи животни, клетки или тъкани. Наблюдава се ефектът върху живи животни (in vivo) или тъкани (in vitro). Резултатите ще потвърдят дали една ферма е достатъчно чиста за репопулация.

Здрави

Как става въвеждането на сентинелните животни във фермата? Преди всичко трябва да се изберат здрави животни от надежден източник. Стопанинът трябва да се увери, че обектът на доставчика на сентинелните животни е чист от основни заболявания. Потвърждение за това се получава чрез лабораторни тестове и документи. Репопулацията е изпитание и за персонала. Служителите трябва да са съгласни да живеят във фермата, изолирани в продължение на 60 дни.

Транспорт

Транспортирането на прасетата трябва да се извърши с чист и дезинфекциран камион. Храната, необходима за животните, е добре да се осигури предварително за целия период от 60 дни.
Важно е с лабораторни изследвания да се потвърди, че показателите на фуража и на водата са в нормите и че пробите от тях са отрицателни за вируса на АЧС. Броят на животните, които се въвеждат като сентинелни във фермата, е 5-10% от нейния капацитет. Транспортното средство, доставило животните, трябва да бъде измито и дезинфекцирано, а също и да му се осигури престой, преди да отиде на друга площадка.

Боксове

Как се използват сентинелните животни? Във всеки бокс се поставят две до три прасета. Не се е препоръчва животните да бъдат заключвани в боксовете. Трябва да им се позволи свободен достъп и разходка в сградата, както и извън нея в площите между сградите във фермата. Полезно е наблюдението на сентинелните прасета да продължи в период от 60 дни, като всяка седмица се правят PCR тестове на кръвни проби от различни живи животни във фермата.

Изследвания

Всеки случай на смърт при животните трябва да бъде инспектиран от ветеринарен лекар. Тогава задължително се изпращат органи за лабораторно изследване - бъбреци, сливици, лимфни възли, бели дробове и далак. В края на 60-дневния период се взимат кръвни проби от всички прасета във фермата. Изследват се по ELISA метод за откриване на антитела, като се прави и PCR тест за откриване на антигени. След всички процедури и след приключване на карантинните периоди - ако тестовете са отрицателни за АЧС, фермата вече е готова за крайната си цел - цялостна репопулация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.