0

Д упничанин откри невиждана гъба гигант вчера. На находката попаднал 58-годишният Васил Младенов, докато се разхождал в местността „Дудин рид“.

Дупничанин откри невиждана гъба гигант вчера. На находката попаднал 58-годишният Васил Младенов, докато се разхождал в местността „Дудин рид“.

Първоначално се впечатлил от завидните размери на гъбата и след товя я откъснал и решил да я премери на домашния кантар. „За първи път виждам подобна гъба. Познавам ги много добре, защото съм израсъл в семейството на гъбари. Печурката тежи цели 810 грама“, хвали се Васил.

Той е категоричен, че влажното време е оказало огромно влияние при порастването на чудната гъба. „Сами знаете, че те растат като има дъждове. Поне за гъбите постоянната влага е за предпочитане. В Дупница цели семейства си изкарват прехраната по този начин. Аз все още не съм пенсионер и често бера гъби, за да имам пари за насъщния. Един килограм се изкупува по около 3 -4 лв., цената не е постоянна. Всичко зависи от търсенето“, обяснява още 58-годишният мъж.

Васил Младенов е категоричен, че ще запази гъбата през следващите няколко дни, а след което ще я изпържи в масло. „Няма по апетитно ястие от пържената гъба в масло. Едно време моята баба ги печеше директно върху котлона в къщи и също ставаха невероятно вкусни. Обещал съм и съседите да почерпя“, разказва с усмивка Младенов.