Дуото Гебрев-Василев с нов опит да отмъкне „Дунарит“

Дуото Гебрев-Василев с нов опит да отмъкне „Дунарит“

Синдиците на КТБ и КПКОНПИ оспорват сделката

Пореден опит да бъде задигнат под носа на държавата оръжейният завод „Дунарит“ пробва престъпният тандем на банкера беглец Цветан Василев и вярната му пионка Емилиян Гебрев. В опитите си пък са подпомагани от окръжни съдии от Русе, показва разследване на "Блиц".

За целта е задействан старият сценарий за увеличаване на капитала на оръжейния завод и по този начин да се изместят наложените от държавата запори върху дружеството. Още преди няколко години дуото беше решило да задигне завода, като увеличи капитала от 8 млн. лв. на 68 млн. лв. с цел запорираните от държавата акции да загубят значение и по този начин фирмата на Гебрев - „Емко“, на практика да влезе във владение на завода.

Тази сделка обаче засега не се осъществяваше именно заради възбраните върху дружеството. Акциите на „Дунарит“ са запорирани още преди 5 години по искане на КПКОНПИ и НАП и това възпира засега опитите на бившия агент на Държавна сигурност и укриващия се в Сърбия финансов фараон да откраднат завода и да ощетят държавата с милиони. „Дунарит“ дължи над 100 милиона лева на КТБ, като синдиците на банката водят множество дела в опит да ги съберат. Същевременно акциите на предприятието са предмет и на мегаделото за отнемане в полза на държавата на над 2 милиарда лева незаконно имущество на Цветан Василев.

Съществена подробност в целия случай обаче е обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани през 2019 г. това увеличение, а според документите в Търговския регистър нейното разрешение е задължително условие. Сега се оказва, че Гебрев тихомълком и вероятно в съучастие със съдии от Окръжен съд – Русе, прави пореден опит да „избомби“ дружеството и да впише увеличението на капитала.

Видно от Търговския регистър в началото на 2020 година неизвестен съдия от Русенския окръжен съд е изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика е поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението.

Веднага обаче в съда са внесени възражения. Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ веднага е възразила, като е посочила, че срещу замесените лица са повдигнати наказателни обвинения, а ако увеличението бъде вписано, държавата ще бъде ощетена. Синдиците на КТБ също остро са възразили и са наблегнали на обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично е забранила подобно действие.

Прилагайки закона, Търговският регистър е отказал вписването, като така отново е порязал мераците на Гебрев и Василев и е защитил интереса на държавата. Аферата обаче не приключва дотук, защото само няколко дни след това, на 15 януари, е пусната жалба против този отказ до Окръжния съд в Русе. А предвид обстоятелството, че новата процедура тръгва всъщност от съдия именно от този съд, вероятно целта на цялата операция е да се напише съдебно решение, с което отказът да бъде отменен, а увеличението да стане факт - въпреки забраната на Комисията за защита на конкуренцията и въпреки наложените от държавата запори върху акциите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.