Дунавските селища със сертификационен знак Danube Urban Brand

Дунавските селища със сертификационен знак Danube Urban Brand

Международна асоциация DANUrB (DIA) ще обединява политиките, свързани с Дунав. Асоциацията е създадена в Естергом в рамките на първата международна конференция DANUrB+, организирана от Будапещенския университет по технологии и икономика и Унгарския център за съвременна архитектура, съобщиха участници във форума.

Целта на DIA е да трансформира международния проект между седем дунавски държави в устойчив и активен формат на сътрудничество, като координира културни инициативи по поречието на река Дунав и планира да създаде сертификационен знак Danube Urban Brand на дунавските селища. Международният проект ще стимулира трансфера на знания за оперативните стратегии за поддържане на трансграничните корпорации в институционализирана рамка, фокусирана върху различните екологични и социални аспекти.

Единодушно за първи председател на DIA е била избрана д-р Aнна-Мария Орбан. От българска страна са поставили подписа си представители на три партньорски организации - Националният туристически клъстер "Българският пътеводител", Фондация "Блулинк" и Нов български университет.

Основните приоритети на Асоциацията са: да прави ежегоден мониторинг на етикетираните субекти, като първата група услуги/ доставчици/ производители ще бъде избрана в рамките на проекта DANUrB+, след което знакът за качество ще обхване и други образувания по поречието на р. Дунав. Маркетинговите дейности също са отговорност на DIA, която ще инициира проекти и ще ги свързва, ще бъде инициатор на всеки проект, свързан с DANUrB в бъдеще, финансирани от ЕС и други проекти, които се грижат за развитието на общностите, на наследството и автентичните ценности по поречието на реката. Третият приоритет е DIA да стане най-престижната организация, грижеща се за наследството и общностите на Дунав на ниво ЕС. Дунавската асоциация ще бъде постоянен съветник по местните, националните програми и на тези на ЕС. Ще е важна част в бъдещето на Дунав като река, свързваща общности.

Проектът DANUrB+ започна през юли 2020 г., за да активира непопулярното културно наследство и ресурси в периферията на река Дунав и граничните региони. Той е съфинансиран от Международната програма Interreg Danube за 2014-2020 г. Негов краен резултат се очаква да бъде повишаване на местното развитие и международната туристическа привлекателност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.