0

Е кип от специалисти актуализира досиетата на римските крепости по Дунав у нас във връзка с кандидатурата на Дунавския лимес за ЮНЕСКО. Това съобщи в Русе председателят на Лимес комисията към Министерството на културата доц. д-р Людмил Вагалински.

Екип от специалисти актуализира досиетата на римските крепости по Дунав у нас във връзка с кандидатурата на Дунавския лимес за ЮНЕСКО. Това съобщи в Русе председателят на Лимес комисията към Министерството на културата доц. д-р Людмил Вагалински.

Дунавският лимес – границата на Римската империя по реката, е в предварителния списък на ЮНЕСКО от 2016 г. До лятото на следващата година трябва окончателно да бъде изготвена документацията на всеки един наш обект и внесена в Министерството на културата. Очакванията са към 2023 г. вече да е ясно дали Дунавският лимес ще бъде включен в списъка на световното културно наследство, поясни доц. Вагалински.

Кандидатурата е за сериен обект и е общ проект, в който освен България участват още Сърбия, Хърватия и Румъния със своите археологически римски крепости по реката. От потенциални 100 обекта България предлага 32 – тези, които са в най-добро състояние и могат да предизвикат интерес. Най-много са те в Русенска област и сред тях са римската крепост „Сексагинта Приста“ в Русе, „Ятрус“ при село Кривина, „Тримамиум“ край село Мечка и други.

„Статутът на ЮНЕСКО дава добри привилегии и за конкурси, и за различни проекти. Това е важно за културния туризъм в дунавските общини“, каза доц. Вагалински и припомни, че в България има само седем обекта на ЮНЕСКО.

Предстои тези 32 обекта за кандидатурата да се почистят и есента да се снимат, включително и с дрон, след което ще се пристъпи към подготовката на досиетата. Доц. Вагалински сподели тревогата си от неспиращите иманярски набези, които рушат римските крепости по реката.