Дунав се покачва, нормално е за сезона

Дунав се покачва, нормално е за сезона

АППД ще прави петдневна прогноза за водните стоежи в нашия участък

Нивото на Дунав се покачва в българо-румънския участък на реката, но това е нормално за сезона, коментира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ инж. Павлин Цонев.

При Видин и Лом са измерени стойности близки до 8 метра, а при Русе и Силистра те все още са съответно 640 см и 615 см спрямо условната кота „нула“. До края на седмицата се очаква водният стълб да се покачва с по около 20-30 см на ден, след което ще има задържане.

По думите на Цонев причината за високите нива е в топенето на снеговете и падналите валежи. Влияние оказват и притоците Драва, Сава и Велика Морава, които към този момент са пълноводни. Тези реки дават половината от водното количество, което преминава през българо-румънския участък на Дунав.

„Това, което регулира водостока в нашия участък, зависи от работата на шлюзовите комплекси „Железни врата 1“ и „Железни врата 2“. Вчера там бяха изпуснати големи количества с воден стълб повече от 70 см, днес са по-малко. Езерото, което е образувано при “Железни врата 1“, е с ниво почти пет метра под нормалното, което означава, че този комплекс е готов да поеме водните количества, които идват от унгарския участък“, обясни Цонев.

Той съветва областните и общинските администрации да следят сайта на агенцията, където информацията за водните стоежи се обновява на всеки 15 минути. При достигане на нива между 680 и 750 сантиметра се обявява първа степен на опасност от наводнение. Когато стойностите са между 750 и 800 сантиметра, се въвежда втора степен, а при над 800 сантиметра – трета.

Цонев каза още, че най-рано през следващата година АППД ще започне да дава петдневна прогноза за водните стоежи в нашия участък на Дунав. Сега прогнозата е двудневна.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.