“Дунарит” прилапан от Гебрев за 10 млн. евро, струва 15 пъти повече (ОБЗОР)
4

“Дунарит” прилапан от Гебрев за 10 млн. евро, струва 15 пъти повече (ОБЗОР)

Дори няма доказателства, че е платил нещо

*БГ Мадоф и ортакът му се облажиха от схемата с актив за 280 млн. лв.

*Оръжейният бос пробва 3 пъти да се впише като собственик, но е порязан

*Само приходите на предприятието от продажби са 160 млн. годишно

*Собственикът на ЕМКО плаши с протести

Със скандални финансови врътки се опитва да прилапа на безценица „Дунарит“ оръжейният търговец Емилиян Гебрев. В дъното на схемите стои Цветан Василев, в чиято полза всъщност действа Гебрев. Крайната цел е банкерът-беглец да прилапа под носа на държавата предприятието, което е пряко кредитирано с 96 млн. лева от фалираната КТБ и е с пазарна стойност между 210 млн. и 280 млн. лева. Дотук Гебрев направи 3 опита да се впише като собственик на завода, като при всички тях

предлага суми, които са

между 15 и 20 пъти по-ниски.

Това става ясно от проверка по партидата на „Дунарит“ в Търговския регистър на страната. Какво е състоянието на дружеството лъсва при проверки на финансовите му отчети. Последният деклариран – от 2017 г., показва, че само активите му са за 183 млн. лева. Годишният му оборот надхвърля 160 млн. лева, а чистата му печалба е над 35 млн. лева. Дружеството има още един бонус – неразпределена печалба в размер на 96 млн. лева. На този фон е ясно защо Гебрев и Цветан Василев се пробват да го овладеят толкова отчаяно чрез цяла серия от машинации. Именно заради тях и вчера оръжейният търговец бе извикан в Националната следствена служба, където се сдоби с прецизирано обвинение за ръководене на ОПГ за пране на пари, заедно с адвоката си, който защитава и Цветан Василев – Лазар Карадалиев. В дъното на аферата според разследващите стоят именно сделките, чрез които групата се опитва да задигне „Дунарит“ (виж тук).

При първата врътка, приложена още в края на 2015 г., оръжейният търговец се пробва да увеличи капитала на компанията-майка на „Дунарит“ - „Кемира“. В схемата участва друго подставено лице на Василев – Иван Езерски чрез фирмата си ТМН. След като тази врътка се провали, тъй като машинациите по прехвърлянето на акции не успяха да се увенчаят с успех, беше задействана втора схема. Този път Гебрев пробва да се впише пряко като акционер в „Дунарит“ чрез увеличение на капитала. В схемата беше подпомаган от тогавашния изпълнителен директор на военния завод – Кръстю Кръстев, който е сред кохортата пионки на Цветан Василев, а самата тя беше задействана в първата половина на 2016 г. За да бъде вписано този път увеличението на капитала, Гебрев заяви, че е внесъл 15 млн. лева, с които влиза като акционер. Така основният акционерен капитал на дружеството трябваше да стане 23 млн. лева. След серия от откази на Агенцията по вписванията и няколко съдилища в страната за вписване в Търговския регистър на увеличението на капитала, Гебрев явно е изтеглил парите. Това става ясно от последния годишен доклад на „Дунарит“ за 2017 г., в който в графата „основен акционерен капитал“ стои сумата от 8 млн. лева, колкото беше и преди задействането на врътката. Междувремено, след този пореден провал, Гебрев стартира трети опит за овладяването на завода. Отново подпомаган от Кръстю Кръстев.

Схемата е задействана през юни 2016 г., когато тогавашният изпълнителен директор Кръстьо Кръстев сключва този път договор за заем от 10 млн. евро с дружеството ЕМКО на Емилиян Гебрев. Сумата е по-ниска от чистата печалба на предприятието дори към онзи момент. Въпреки това заемът е изкаран спасителен за завода, за да

бъде вписан в договора „Дунарит“

като обезпечение срещу кредита.

За тази сума също няма доказателства, че е платена, а два съдебни състава отново отказват да впишат договора, който би направил Гебрев заложен кредитор на завода. Въпреки това обаче, той успява да пробие в Русенския окръжен съд, където услужливи магистрати му помагат да впише борд, посочен от него. И така той реално управлява предприятието вече година, като както стана ясно през последните месеци, го източва в полза на Цветан Василев.

Ако пък бъде вписан като собственик той и ортакът му ще ударят едновременно с един куршум два заека. Причината е, че освен че ще сложат ръка на предприятието срещу смешна сума, ще ужилят допълнително с десетки милиони държавата, която в момента е основен кредитор на КТБ. Освен въпросните 96 млн. лева задължения на „Дунарит“ към фалирания трезор, заводът е бил и непряко кредитиран от банката. Това е ставало посредством „Хедж“ - собственик на мажоритарния акционер в „Дунарит“ - „Кемира“. Дълговете на „Хедж“ към КТБ са на стойност от още около 100 млн. лева. За годините от избухването на „аферата КТБ“ досега Цветан Василев и хората му се опитаха с прихващания да изчистят задълженията на „Дунарит“ към КТБ, за да могат да откраднат предприятието. В момента тези сделки се оспорват от синдиците в съда и именно това е причината Цветан Василев чрез Гебрев да се опитва всячески да сложи ръка върху завода, като бъде вписан договорът за особен залог на „Дунарит“.

Мафиотският кръг е толкова отчаян,

че дори плаши с протести

Заплахите бяха изречени дори и от Гебрев, който от няколко дни обяснява, че едва удържал работниците си да не дойдат на митинг в София. Вчера, на влизане в НСлС той повтори думите си, като заяви, че дори е пратил есемес с предупреждение за протести и на премиера Бойко Борисов. „Не може премиерът да не бъде уведомен за всички тези напрежения, които се случват, защото четвърти месец удържам работниците в Трявна. Пак искат да правят тези неща от 2017 г. В името на какво?“, заяви той, намеквайки, че може да извади 2000 души пред Министерски съвет. Именно това направи през 2017 г., когато бяха отнети лицензите на ЕМКО и „Дунарит“ заради повдигнатите му обвинения.

Същия мутро-олигархичен стил на действие групичката прилага и сега, плашейки държавата с протести. Въпросът е дали тя ще се върже на заплахи, при положение че с протести може да плаши дори човек, извършил дори убийство. Фактът е, че властта трябва да се намеси, за да предотврати този явен пладнешки обир, който Василев и Гебрев планират и ако не го направи, значи няма държавност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.