0

О ръжейният завод „Дунарит“ е бил използван от банкера Цветан Василев за прехвърляне на кредити от КТБ, които веднага били давани като заеми на контролирани от него дружества с общото название „Фирмата“. Това заяви пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов, който е бил главен счетоводител във „Фирмата“.

Оръжейният завод „Дунарит“ е бил използван от банкера Цветан Василев за прехвърляне на кредити от КТБ, които веднага били давани като заеми на контролирани от него дружества с общото название „Фирмата“. Това заяви пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов, който е бил главен счетоводител във „Фирмата“.

„Надкредитиране се използваше тогава, когато изпълнението на възложените задачи изискваше финансиране с нови банкови кредити. Другите дружества вече бяха кредитирани в нормативно разрешените размери и затова се създаваха нови дружества. Кредитираните дружества веднага даваха кредитите като заеми на дружества от „Фирмата“. Надкредитиране имаше и в „Дунарит“ и в „Гипс“, и още компании с реална стопанска дейност. Тези компании си имаха ръководители. Ръководител на „Дунарит“ беше Никола Киров. Иван Джиджев пък бе ръководител на проекта „Парачин“ в Сърбия.

Те комуникираха

лично с Цветан Василев

– той им възлагаше задачи и те лично му се отчитаха. Виждал съм такива материали“, заяви Лазов, който е работел за Василев от 1998 г. до фалита на КТБ през юни 2014 г. Цветан Василев лично определял размера на банковите кредити и за какво да бъдат използвани средствата от това кредитиране.

„Документите се изготвяха в банката, само се донасяха във „Фирмата“ за подпис. Секретарките на Радосвета Василева – Вяра и Жулиета, ходеха до банката, за да ги донесат. Цветан Василев извършваше бизнеса си, който беше симбиоза между банката и „Фирмата“ посредством управлението на определен кръг свои служители, на които пряко възлагаше задачи и те пряко му се отчитаха. Шефът беше единствено той, всички останали бяха служители, независимо на каква позиция бяха или в коя структура работеха“, заяви Лазов. Той разказа и за униженията, на които банкерът е подлагал дори хора на ръководни постове в КТБ.

„Бил съм свидетел на боязливото поведение на Георги Христов към Цветан Василев, как стои пред кабинета му с надеждата да бъде приет. Когато Василев свършваше срещата си, ми казваше да вляза, а него го питаше: „Ти по какъв въпрос? Нещо важно или после?“.

Държеше се към него като

към нисшестоящ служител,

а не като към изпълнителен директор на КТБ. Подобно страхливо поведение имаше и Георги Зяпков, въпреки че беше началник управление „Кредитиране“ в банката. Бил съм свидетел как Цветан Василев го обиждаше. Виждал съм писмени резолюции с обида, наричал го е и с обидни имена“, разказа Лазов. Свидетелят за пореден път разказа как Василев е осъществил престъпните си идеи.

„2013 г. беше периодът, когато бизнес-философията на Цветан Василев вече беше видимо институционализирана. На едно място бяха събрани КТБ, „Фирмата“ и ТВ7. Моята работа беше да очетоводявам сделките на „Фирмата“. Банката продължаваше да отпуска кредити към дружествата във „Фирмата“, а те ставаха все повече. „Фирмата“ имаше един офис, една каса, едно счетоводство и едни юристи. Ключове от касата имаха само Цветан Василев и касиерката Юлия Илиева. Василев искаше от мен да организирам счетоводството така, че да има финансови отчети на всички дружества и той да получава ежедневна информация за всички парични средства, имущества и задължения на всички дружества. Броят на дружествата по негово мнение нямаше значение. Докладваше се като за едно дружество. На 6 етаж където беше „Фирмата“ имаше допълнителна охрана. Тя беше

допълнителен филтър

за посетителите.

Нямаше възможност да се разхождат из етажа. Дружествата във „Фирмата“ нямаха реална стопанска дейност, а само се прехвърляха заемни средства“, разказа Лазов. Той изброи два случая от ежедневните далавери с парите на вложителите в банката.

„Помня деня 7 ноември 2013 г., защото на този ден винаги имаше шеги, че е празник, вероятно свързан с далечната Велика октомврийска революция. Както обикновено, Василев ме извика в кабинета си на 12 етаж в сградата на бул. „Цар Борис III” 159 за възлагане на задачи. Този ден тя беше да бъде осигурено погасяване на кредитните задължения на „Киа моторс България“ и да бъде платена сума към фирма „Ликаси“, което да бъде отразено като увеличаване на инвестицията. Цветан Василев ми обясни, че средствата за погашението и за превода от КТБ трябва да станат по обичайния ред, а той беше финансиране на някое от дружествата във „Фирмата“ с банков кредит. Предадох задачата на Георги Зяпков – началник управление „Кредитиране“ в КТБ. На другия ден Зяпков ми изпрати от служебната си електронна поща съобщение, че същия ден ще бъдат преведени на дружеството „Глобъл юниън“ 29 500 000 евро, 12 700 000 евро на „Интегрални пътни системи“, също дружество от „Фирмата, както и 10 790 000 евро на „Киа“. Първоначалният кредит, който „Киа“ получи от КТБ беше на 20 декември 2011 г. - 10 млн. евро.

Същият ден даде парите

като фирмен заем

на мажоритарния си акционер „Афлик България“, също дружество от „Фирмата““, разказа Лазов. Като онагледяване на престъпната схема описа и друг случай.

„На 27 септември 2013 г. пък бе погасен кредита на Централна районна база – Перник от 13 млн. евро. Сутринта получих електронно писмо от Зяпков с 3 точки – Първа: ще се увеличи кредита на „М проджект“ с 9 млн. евро, като се указваше кой да бъде първият получател на сумата. Втора точка: ще се погаси кредита на Централна ремонтна база – Перник и трета: ще се даде кредит 15 млн.евро на дружеството „Ларасат“ АД. Желанието на Зяпков беше първият транш да бъде към „Кристал гипс“ или „Дунарит“. Задачата беше поставена още на 18 септември и на 26-ти Цветан Василев ме извика и ми се скара, че възложеното погашение на кредита на Централна ремонтна база – Перник още не е изпълнено. Той бил поел ангажимент, собственикът на дружеството му се обадил и той се ядосал. След като ми се навика с обичайните обидни думи, ми нареди по най-бърз начин да се приключи този въпрос. Обадих се на Зяпков, че Василев е бесен и той се притесни. На 27 септември кредитът беше погасен“, каза Лазов.

Това беше трети ден, в който даде свидетелски показания пред съда като свободен разказ. Те ще продължат и в следващите съдебни заседания, след което страните по делото ще му задават въпроси.