0

Н аучно-фантастичният епос „Дюн“ на Дени Вилньов влиза в състезанието на наградите „Оскар“ в цели 14 категории. Това стана ясно, след като продуцентското студио Warner Bros. публикува на сайта си всички номинации, за които ще се състезава с дългоочакваното заглавие.

Научно-фантастичният епос „Дюн“ на Дени Вилньов влиза в състезанието на наградите „Оскар“ в цели 14 категории. Това стана ясно, след като продуцентското студио Warner Bros. публикува на сайта си всички номинации, за които ще се състезава с дългоочакваното заглавие.

„Дюн“ вече се прицелва в ключови отличия. Сред тях са тези за най-добри филм и режисьор. Продукцията ще се бори още за признание за адаптиран сценарий, актьор в главна роля (номинирания за „Оскар“ през 2017 г. Тимъти Шаламе), поддържащи артисти (и в двата пола, кандидатстват няколко звезди като Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Дейв Батиста, Джейсън Момоа, Стелан Скарсгард и др.), операторско майсторство, саундтрак (Ханс Цимер), костюми, грим и прическа, звуков монтаж, визуални ефекти и т.н.

Предложенията, отправени към Американската филмова академия, разбира се, не гарантират номинациите на „Дюн“, въпреки че най-вероятно заглавието ще получи шанс в поне няколко от категориите. Предполага се, че продукцията ще може да се бори за топ отличието за най-добър филм, за режисьор и актриса в поддържаща роля в лицето на Фъргюсън. Дали тези прогнози ще се сбъднат обаче тепърва предстои да разберем.

Американската киноакадемия ще обяви номинациите си на 8 февруари, 2022 г. Церемонията по връчването на престижните призове ще се състои на 27 март.