„Духовно огледало” празнува за 20-и път с малки творци в стария Пловдив (СНИМКИ, ВИДЕО)
7

„Духовно огледало” празнува за 20-и път с малки творци в стария Пловдив (СНИМКИ, ВИДЕО)

Двудневната „Панорама на детското творчество” е под наслова „И ний сме дали нещо на света”, буквите от българската азбука „оживяха” по къщата музей „Златю Бояджиев”

Сдружение „Духовно огледало” отново събра малки таланти от цялата страна в 20-тото издание на „Панорама на детското творчество” в Старинен Пловдив. Тази година двудневният празник е под наслова „И ний сме дали нещо на света” – проект на Сдружение „Духовно огледало” и община Пловдив.

Буквите от българската азбука украсиха фасадата на къщата музей „Златю Бояджиев” в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”, а творчеството на децата – рисунки, песни, музикални изпълнения, събра погледите на стотици родни и чуждестранни туристи в стария град.

Двудневните празници на детското творчество бяха открити с изпълнения на духовия оркестър и мажоретния състав с ръководител Йордан Цветанов при училище „Емилиян Станев” от Велико Търново. Най-малките участници и тази година са талантите от детска градина „Брезичка”, София, с директор Иванка Харбалиева, ги представи при откриването председателят на сдружение „Духовно огледало” Татяна Костадинова. Малчуганите от тази забавачница работят със сдружението от 20 години, подчерта тя.

„Може би за 15-и път идваме в Пловдив, за да участваме в празниците на детското творчество в стария град. Децата ни изработват цветни въртележки, която бе темата на нашия първоюнски концерт и която реализираме и в Пловдив, а по-нататък и по време на детската Аполония. Децата ни са на по 5 и на 6 години”, обясни директорката на „Брезичка” Харбалиева.

„20 години къщата музей „Златю Бояджиев” отваря своите врати и пространства и дава изява за творчеството на децата на България”, заяви Татяна Костадинова. Тя благодари на Ателие „Приказен свят” от София с ръководител Татяна Антонова, чиито деца са изработили прекрасните чадъри с кирилица, глаголица и смисловото значение на всяка буква. С изписаните чадъри е аранжирана фасадата на къщата музей на Златю Бояджиев.

Творенията на талантите от школите за пластика с царевична шума „Духовно огледало” към читалище „Любен Каравелов” от село Куртово Конаре и от Куклен събраха очите на туристите в стария град. Те се спираха пред ателието на открито на децата и не спираха да снимат и да се дивят пред красивите кукли и пана от царевична шума.

„Ние участваме в панорамата от самото й начало, като тази година за първи път излагаме пана с буквите от българската азбука в Пловдив”, каза ръководителката на школата Маргарита Момчилова. Тя припомни, че на 24 май паната с царевичните букви са гостували на изложба в Бояна, в НИМ, в присъствието на президента Румен Радев и на генералния директор на ЮНЕСКО. Децата, които участват в двете школи са много и на различни възрасти. Две от тях са 13-годишните приятелки и съученички Виктория и Катя, според които изработването на фигури от царевична шума е полезно и приятно занимание.

Живописни чудеса върху стъклена основа показаха малките творци от ателие „Витраж” към ” към СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Асеновград, с ръководител Диана Коройчева. „Занимаваме се с рисуване върху стъкло и порцелан. Имаме добри отношения с антикварен магазин и обичаме да рисуваме върху стари бутилки, върху различни стари съдове. Също сме рисували и върху техните ракли. Правим различни декоративни композиции с децата и се получават много интересни произведения”, разказа Диана Коройчева. Като учителят на всички учители по изобразително изкуство, доайен на преподавателите у нас, представи Татяна Костадинова г-н Коройчев, който тази година навършва 80 години. „Но все още работи и има школа с децата на Асеновград”, обясни тя.

Ива от Детска приложна студия „Клуб на радостта” от Първомай изработва, заедно със своите приятелчета, работят хартиена пластика. Красивите им цветни пана от хартия са направени по квилинг технологията.

В тазгодишната „Панорама на детското творчество” участваха и децата от арт ателие при „Видима”, Севлиево, с ръководител Снежана Белчева. Рисунките на ателието, които са изложени пред къщата музей на Златю Бояджиев са част от експозицията на Сдружение „Духовно огледало” – „Шедьоврите на българското изобразително изкуство през детските очи”, подчерта Татяна Костадинова. Тя уточни, че с част от тази изложба през 2019г. Сдружението е било поканено във Виена по време на честванията на националния ни празник 3 март. „Това показахме там”, каза тя при откриването на Панорамата и думите й предизвикаха бурни възгласи „Браво” и ръкопляскания. До севлиевските деца на ул. „Съборна” бяха и малчуганите от арт ателие „Пъстро Свет” при училище „Константин Петканов” от Бургас. Децата от арт ателието към читалище „Развитие” в Севлиево също участваха в двудневните празници на детското творчество в Пловдив. За доброто настроение на всички таланти се „грижеха” децата от музикална къща „А-камертон” с ръководител Адриана Ковачева, а така също и акордеонен състав към училище „Константин Петканов” от Бургас с ръководител Петър Иванов.

„Панорамата на детското творчество” в Старинен Пловдив продължава и в неделя, 9 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.