Духалките надуват най-много сметката, 3 от 4 домакинства разчитат на цепениците

Духалките надуват най-много сметката, 3 от 4 домакинства разчитат на цепениците

Данни, представени в Националната инвентаризация на емисиите (НИЕ, 2018 г.), показват, че битовото отопление с използване на биомаса (дърва), се увеличава както в абсолютна, така и в относителна стойност. Като процент от националното общо потребление на гориво за битово отопление се е увеличило от около 65% през 2000 г. до над 76% през 2016 г.

Преобладаващото потребление на дърва като източник на гориво за битово отопление би могло отчасти да е отражение на традиция и обичаи, пише в Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, която трябва да изпълним до края на 2024 г.

За онези граждани, чиито жизнен стандарт е нисък обаче дървата за огрев може да представляват „предпочитано гориво“: сравнително евтино за закупуване и потенциално безплатно, ако потребителите си го набавят самостоятелно от горите. Като цяло изглежда, че ниският стандарт на живот на хората - например при пенсионерите с ниски доходи, е причината, поради която потребителите използват дърва за отопление.

Голяма част от дървата за огрев, закупувани от домакинствата, се купува „на трупи“ т.е. хората събират и транспортират дървата за огрев сами. В този случай няма механизъм, който да гарантира, че дървата се съхраняват (за да изсъхнат) преди употребата им през следващата година. Освен това, обичайна практика за повечето хора е да купуват дърва за огрев през есента, а не през летните месеци, което би дало известно време за изсъхване на дървото, преди да се използва като гориво.

Проф. Никола Калоянов припомня, че при използването на дърва има 50%-60% загуби, които излитат през комина. „Другото е, че след време ЕС ще забрани използването на дърва за огрев, като ще се разрешават само дървесни отпадъци като клони например, добити при очистването на горите”, поясни експертът.

Уредите с нисък клас на енергийна ефективност, като печки тип “духалка” консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно, а сметките излизат солени.

Намаляването на стайната температура само с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток. През нощта отоплителните уреди е добре да работят на по-ниски градуси, но не трябва да се изключват, защото изстиването на помещенията и повторното им затопляне ще се отразят в месечната фактура. При първоначалното си включване климатикът тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време на избраната температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим.

При използването на радиатори е добре да се поставят т.нар. рефлектори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват в известна степен енергийни загуби в жилището.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.