0

П овечете краставици са готови за бране за около 50-70 дни, което ги прави желан избор за засаждане в градината.

Повечете краставици са готови за бране за около 50-70 дни, което ги прави желан избор за засаждане в градината.

Виждате и ядете резултатите от вашия труд след кратко време.

Това се случва, ако успеете да ги предпазите от болести. С тях обаче може да имате проблеми, особено ако живеете в по-студен и влажен климат. Краставиците могат да страдат от брашнеста мана, бактериално увяхване, краставична мозайка, както и да бъдат атакувани от краставични бръмбари.

Но ако ги комбинирате правилно с други растения по метода на алелопатията може да се справите с тези предизвикателства.

Приятели

Растения приятели на краставиците:

1. Фасул

Растения като грах и фасул ще помогнат за фиксиране на азот в почвата. Затова е умно да ги гледате заедно храстовиден боб, за да увеличите жизнеността на краставиците.

Увивният боб пък може да споделя същата подпора като краставиците. Така не само, че ще си спестите място в градината, но и двете растения ще се радват взаимно на компанията си.
2. Цвекло

В алелопатията садим определени зеленчуци близо един до друг с идеята да ги предпазваме от болести. В някои случаи разположението на растенията може да е неутрално. В смисъл, че те нито взаимно си вредят, нито си помагат. Такъв е случаят с цвеклото. Така че ако търсите повече място в градината си да садите цвекло, може да го намерите до краставиците.
3. Целина

Целината често се сади до членовете на семейство зелеви, тъй като със своя силен аромат отблъсква зелевата пеперуда. Чувства се добре и в компанията на копъра. Що се отнася до комбиниране на целина с краставица, това е още един пример за неутрални взаимоотношения, което спестява място в градината. Независимо колко е голяма градината ви, винаги ще имате нужда от такива неутрални комбинации.
4. Царевица

Царевицата, подобно на слънчогледа, може да играе ролята на подпора за по-дребните сортове краставици. Но когато засаждате разсада, царевицата трябва вече да е с достатъчно високо стъбло. Имайте това предвид, когато започвате с пролетно засаждане на градината.

5. Копър

Ако трябва да изберете коя единствена подправка да засадите в градината си, добре е това да е копърът. Копърът привлича полезни насекоми като паразитни оси и други опрашители. Освен това може да забележите, че копърът се е отразил на вкуса на краставиците, което също може да е плюс

6. Маруля

Ако търсите зеленчук, който лесно се отглежда, то това е марулята. Тя е добър съсед за ягодите, тиквичките, морковите и краставиците.
7. Невен и турти

Тези полезни цветя отблъскват всички видове бръмбари и насекоми. Можете да ги видите във всяка градина на село, но повечето хора дори не подозират за полезните им свойства. Те само тихо си стоят, разпръсквайки аромати си, и така пазят цялата градина.
8. Латинки

Друго чудесно цвете, което може да засадите заедно с краставиците, са латинките. Освен, че са увивни като краставиците, те също отблъскват вредните насекоми като трипс и листни въшки, както и други буболечки, които нападат краставиците.

9. Грах

Подобно на фасула, грахът също прибавя азот към почвата. Имайте предвид, че грахът се сади и съответно прибира по-рано от краставиците. Така краставиците ще имат повече място да се разгърнат, когато дойде и тяхното време.

10. Репички.

Когато отглеждате краставици ще забележите, че те имат един по-голям корен и няколко плитки корена, които не се простират много далеч от основата. Така корените на краставиците и кореноплодните зеленчуци няма да си пречат един на друг. Това ги прави отличен избор за отглеждането им заедно. Твърди се също така, че репичките държат надалеч и краставичните бръмбари.

11. Слънчоглед.

Подобно на царевицата, стъблото на слънчогледа може да играе ролята на естествена опора за краставиците, които имат склонност да се катерят. Това ще ви помогне да спестите място в градината. Когато дойде време да прибирате слънчогледа, реколтата от краставица отдавна ще е събрана. Внимание! За да се катерят по стъблото на слънчогледа, краставиците трябва да не са от едър сорт. В противен случай, когато станат твърде големи, ще паднат или ще полегнат и така може да се наранят.

Врагове

Растения, които никога не трябва да се отглеждат с краставиците.

1. Ароматни билки.

Босилекът трябва да бъде далеч от краставиците. Твърди се, че градинският чай спира растежа на краставиците. Ментата расте добре в градината, но тя е многогодишно растение и обича да превзема територии. Ако е близо до краставиците, скоро ще трябва да им търсите ново място.

Ето няколко други билки, които са добри приятели на краставиците: див лук, копър, риган, вратига.

2. Пъпеши

Насекомите, които обичат да похапват пъпеши, обичат също и краставиците. Освен това, когато двата вида се засадят заедно, вие създавате мини-монокултура. А това не е във ваша полза. Нужни са много торове и пестициди, за да държите далече болестите от растенията. Точно това избягваме с правилното комбиниране. Пъпешите могат да бъдат садени в близост до брюкселско зеле, броколи, маруля, моркови, карфиол и зеле.
3. Картофи.
Картофите имат нужда от много хранителни вещества. Ако растат до краставици, вие можете да забележите разлика в качеството и размера на плодовете.

Основната причина да не ги садите заедно е, че краставиците могат да предизвикат фитофтора (водна плесен) при картофите, ако условията са благоприятни за възникване на заболядването.