0

К оледничето или коледния кактус е едно от най-неразбираемите растения. Мнозина считат, че то въобще не цъфти или пък цъфва тогава, когато най-малко очаквате.

Коледничето или коледния кактус е едно от най-неразбираемите растения. Мнозина считат, че то въобще не цъфти или пък цъфва тогава, когато най-малко очаквате.

Сигурно познавате поне един, който отглежда такова растение, предавано от баба на внучка в семейството. И си мислете, че само баба знае тайната как да го накара да цъфне най-накрая.

След като разберете тайната й, това красиво растение ще ви зарадва с прекрасни цветове година след година.

Както споменахме, най-честото оплакване на притежателите на коледен кактус е, че той никога не цъфти или пък, че никога не цъфти около Коледа.

Ето обяснението на специалистите за това странно поведение.

Когато говорим за коледничето, всъщност говорим за

три различни вида кактус

всички от семейство Schlumbergera. На пръв поглед, те изглеждат съвсем еднакви. Но при по-внимателно вглеждане ще установите разликите.

Тъй като са известни с това, че обикновено цъфтят покрай празниците, затова се наричат с общото название празничен кактус. Трите вида са следните – кактус, който цъфти около Деня на благодарността в САЩ - Schlumbergera truncata ; коледен кактус - Schlumbergera buckleyi; великденски кактус - Schlumbergera gaertneri.

Най-популярен е обаче кактуса, който цъфти около Деня на благодарността. Именно с тези растения са наводнени градинските центрове и веригите за дома през ноември.

Въпреки, че са различни видове от едно семейство,

и трите растения имат нужда от еднакви грижи

Родината на коледничето е Бразилия. Там може да се види по стволовете на дървета или в цепнатини на скалите. Естественият хабитат на това растения ни подсказва какви условия обича най-много.

Коледничето обича много непряка светлина. Перфектната локация е на източен прозорец Обичат стайна температура – такава, каквато е комфортна за човека. Предпочитат да са на минимум 15 и максимум 23 градуса по Целзий.

Тези растения могат да се отглеждат и навън, но ако на мястото, където живеете, температурите не падат под 10 градуса. Чувстват се най-добре на веранда или под дърво, където са защитени от директна слънчева светлина.

Можете да изнесете коледничето навън през лятото и да го внесете отново вътре, когато времето започне да захлажда през есента. Но трябва да помните, че то не търпи студ и мраз. Затова го внесете преди температурите да паднат под 10 градуса.

Коледничето е по-скоро тропическо растение отколкото пустинен кактус. Затова ги поливайте добре, но между поливките почвата трябва да е изсъхнала.

Коледничето не обича да се задържа вода в саксията, защото корените му могат да загният. Затова всяка излишна вода трябва да се отстранява.

Коледничето

предпочита влажна среда

Ако климатът не влажен, то трябва да му осигурите влага като поставите саксията в чиния, пълна с камъчета и вода. Водата ще се изпари и ще достави нужната влага на растението. Само трябва да сте сигурни, че водата е под камъчетата и че саксията не кисне във водата.

В естествения хабитат тези растенията не растат в почва, а по-скоро в места, където се събира кал и змръсотия. Предпочитат подобна почва и в саксията. Затова изберете подходяща почвена смеска за сукуленти, която се оттича добре.

Тези растения имат нужда от добро подхранване за стайни растения. Когато прекрати цъфтежа и започнат да се появяват нови сегменти на листата, наторявате кактуса на всеки две седмици. Това ще подпомогне новия растеж. Когато растението е в цъфтеж, подхранвайте веднъж месечно.

Коледничето има красиви цветчета в розово, оранжево, бяло, дори пурпурно. Но как да го накарате да цъфне?

Коледничето цъфти след латентен период. Можете да подпомогнете този процес като дадете на растението това, от което има нужда – дълги хладни нощи.

Дръжте растението на тъмно за около 12 до 14 часа на ден.

Ако нямате подходящо място, го покрийте с торба или кутия

Растението също така предпочита по-хладни температури около 10-12 градуса, за да пусне пъпки.

Веднъж напъпил, можете да преместите кактуса на обичайното му място. Когато напъпи, трябва да го поливате регулярно, да го държите далеч от течение и нагряване. Опитайте се и да не го местите много-много.

Когато коледничето излезе от латентния си период, ще ви зарадва с обилен зъфтеж всяка година.