Другари, дайте нещо да измислим

Другари, дайте нещо да измислим

При семеен лекар да се ходи с отрицателен PCR тест за COVID-19. Идеята - предложение за решение, е на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен. Мотивирана е с „повишената заболеваемост“, „обращаемост“ и „натовареност“ във всички лечебни заведения в областта.

Идеята е дръзка и революционна и отсега виждам как би могла да бъде адаптирана във всички сфери на обществения живот и народното стопанство. В ресторантите и закусвалните клиентите да идват нахранени, в училище учениците – научени, в родилното родилките – родили. Ако си пуснете фантазията по инерция или й дадете малко газ, ще допълните списъка с аналогии и сами.

Като шуменец следя отблизо през последните дни развитието на ситуацията с COVID-19, разговарям с много лекари, здравни администратори и медицински сестри и съм свидетел на това как областната болница се пълни като „дядовата ръкавичка“, медиците в различни сектори окапват един след друг и е много възможно само след седмица-две да няма кой да ни приеме, ако счупим ръка, катастрофираме с кола или получим инфаркт.

В управата на лекарската колегия в града влизат общопрактикуващи лекари, които се срещат първи със страха, неуредиците, потока от пациенти, неизвестността, липсата на лечение и ваксина, с паниката или непукизма. Затова съм склонен да приема, че серията предложения на местните медици, сред които и злополучното искане при джипи да се влиза с негативен PCR тест, са продиктувани от някакви добри намерения. Или чисто човешки страх – и докторите са хора и имат семейства. Още повече че един от авторите и моторите на тези предложения е общопрактикуващ лекар, единственият поставил се в услуга на болницата доброволец, който от няколко дни е с положителен тест, а от два дни вече лежи в болница и с установена пневмония.

Хрумката при джипи да се влиза с PCR тест я определям като пълна глупост. Навремето, когато партията в годините беше една и поискаше инициативата „отдолу“, се събираха партийците и трескаво се подканваха „Другари, дайте нещо да измислим“, зер на партията идеи й трябват. Когато казвам пълна глупост, не претендирам за никаква медицинска компетентност – преценката ми е изцяло на пациент и на човек, чиито близки са потенциални пациенти. Оставям на една страна въпроса с плащането на един тест, с който посещението при личен лекар автоматично се ограничава с въвеждането на имуществен ценз. Абсурдно и незаконно. Мернах някъде, че личните лекари ще дават и направления за PCR тест. Става така, че за да отидеш за направление за такъв тест, вече трябва да имаш отрицателен направен. Докторите, усещате ли как параграф 22 ви чука деликатно?

Да приемем, че „шуменското предложение“ е било някакъв отчаян вик за помощ. Надявам се да бъде чут. Каквито и мерки обаче да бъдат предприети, те нямат силата на лекарство или ваксина, ако обществото в преобладаващата част не се дисциплинира и не приеме стъпки за самоограничаване, самоопазване и грижа за близките и дори за тези, които не познаваме.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.