Съществуват проекти за задвижвани от слънцето квадрокоптери, чиято батерия се зарежда от наземни фотоволтаични панели. Но студентите по инженерство са изградили дрон, който се задвижва директно от слънчеви панели, което вероятно, му позволява да лети, докато слънцето грее.

Разработен от екип студенти от Националния университет в Сингапур (NUS), дронът е изграден главно от въглеродни влакна, като теглото му е едва 2.6 кг. и не разполага с батерия или друга система за съхранение на енергия, но вместо това е оборудвана с 148 силициеви соларни клетки, които имат обща площ от приблизително 4 кв. м.


Ръководени от доц. Аарън Даннър, от началото на 2012 г. по проекта работят последователно осем групи студенти. Въпреки че дронове, комбиниращи енергия от слънцето и от батерии, вече са изпробвани, това е първия дрон, който използва единствено директната слънчева енергия за задвижване.


Досега дрона е бил управлявана с дистанционно управление до височина над 10 метра, но тъй като е снабден с GPS система, може да лети и автономно.


Този модел за доказателство на концепцията може да доведе до създаването задвижвани от слънцето дронове, които биха могли да служат като летящи слънчеви панели, осигуряващи захранване за бедстващи райони или да бъдат използвани за наблюдение и фотография.

 

При някои приложения добавянето на интегрирана батерия би позволило на дрона да продължи да лети и през нощта или при облачно време.

 

„Нашият летателен апарат е изключително лек за размера си и може да лети, докато има слънчева светлина, дори и само за няколко часа”, казва Даннър. „За разлика от стандартните четири роторни дронове, нашият не разчита на вградени батерии и за това няма ограничения за времето на полет. Способността му да каца на всяка равна повърхност и да излита от земята, по контролиран начин го прави подходящ и за практически приложения.”

По темата: K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как да направите по-екологична Коледа

Коледа е време на изобилие, но то създава милиони тонове отпадъци всяка година. Тъй като осведомеността за промените в климата се подобрява, много хора искат празникът им да е по-екологичен.

Изборът е валиден за 5 последователни данъчни години

Стопаните избират как да се облагат доходите им

Изборът е валиден за 5 последователни данъчни години

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите.
Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация.