0

К омбайн за прибиране на овошки и ядки, който събира плодовете за 2 - 3 секунди, и дрон, който пръска за 7 минути 5 - 8 декара нива, бяха показани на 27-oто издание на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

Комбайн за прибиране на овошки и ядки, който събира плодовете за 2 - 3 секунди, и дрон, който пръска за 7 минути 5 - 8 декара нива, бяха показани на 27-oто издание на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

Изложението бе организирано от „Добрички панаир“. Своите продукти представиха над 70 фирми, като тази година международното участие е с представители от Гърция, Турция и Румъния.

 

По въздух

 

Дронът за пръскане има резервоар за десет литра и може да обработи за седем минути поле от 5 - 8 декара. Голямото предимство на такава машина, която е подходяща за малки стопанства до 3000 декара, е, че може да напръска само заразената с болести зона, а не целия масив с посеви, поясни изложителят на оборудването Михаил Михайлов.

 

Плодове

Комбайнът за прибиране на овошки и ядки DeMasi е произведен в Италия. Плодовете се събират в специален чадър, а вътре в него има вибрираща глава. Главата не наранява овошките, нито разбутва корена на дървото. С помощта на вибрираща помпа плодовете се брулят много бързо. Ако други подобни машини брулят плодовете за 14 - 16 секунди, DeMasi прави това за 2 - 3 секунди. Контейнерът има капацитет 600 кг плодове, но зависи от самия плод. Ако е по-мек, като череши или кайсии, се събира по-малко количество в чадъра, за да не се смачкат. Спокойно обаче контейнерът побира 600 кг орехи. Цената на този модерен комбайн е 150 000 лева.

 

Оборудване

 

На изложението бяха показани трактори, прикачни и навесни селскостопански машини, брани, сеялки, обръщателни плугове, оборудване за преработка на мляко и за преработка на етерично-маслени култури, препарати за растителна защита, семена и посадъчен материал, автомобили, специализирана литература.

За първи път бяха показани модулна мандра, дрон за пръскане на посеви и комбайн за прибиране на овошки и ядки.

 

 

Модулни мандри

 

Модулните предприятия - мандри, транжорни, пивоварни, за преработка на мед и други, пестят време за строителство, като готовите халета се разполагат направо върху площадки, разказа за иновацията собственикът Христо Иванов.

 

Награди за семена и сеялка

 

По традиция всяка година „Добрички панаир“ АД връчва своите награди. Тази година голямата награда – статуетката на „Добрички панаир“, бе връчена на две фирми.  Компанията „Пионер Семена България“ ЕООД – „Кортева Агрисайънс“ бе отличена за марката семена „Пионер“ – дългогодишен лидер на пазара за семена царевица и слънчоглед и с водещо присъствие на българския пазар вече повече от 22 години. Семената, които компанията предлага, са с водещ пазарен дял сред всички останали марки и са се доказали като най-високодобивни.

Втората статуетка отиде при фирма „Гюнгьор – Агромашина“ ООД. Тя бе отличена с моделите „Барлас“ на марка „Гюнгьор“ – иновативен продукт есенна сеялка на българския пазар.

Бяха връчени и три грамоти – на „Фиском 33“ ЕООД – представител на италианската фирма DeMasi, за иновативния продукт в събирането на овошки, орехи и бадеми; на „Агроном 1 Холдинг“ ЕООД за новия им продукт „Тренер“; на „Аметист 276“ ЕООД – за бързо и трайно наложил се на пазара производител на етерично-маслени култури.

 

ТЕКСТОВЕ ПОД СНИМКИ

Дронът е подходящ за стопанства до 3000 дка.

Комбайнът събира плодовете за няколко секунди.

 

Над 70 фирми участваха на изложението.

 

СНИМКИ: АВТОРЪТ