Комбайн за прибиране на овошки и ядки, който събира плодовете за 2 - 3 секунди, и дрон, който пръска за 7 минути 5 - 8 декара нива, бяха показани на 27-oто издание на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

Изложението бе организирано от „Добрички панаир“. Своите продукти представиха над 70 фирми, като тази година международното участие е с представители от Гърция, Турция и Румъния.

 

По въздух

 

Дронът за пръскане има резервоар за десет литра и може да обработи за седем минути поле от 5 - 8 декара. Голямото предимство на такава машина, която е подходяща за малки стопанства до 3000 декара, е, че може да напръска само заразената с болести зона, а не целия масив с посеви, поясни изложителят на оборудването Михаил Михайлов.

 

Плодове

Комбайнът за прибиране на овошки и ядки DeMasi е произведен в Италия. Плодовете се събират в специален чадър, а вътре в него има вибрираща глава. Главата не наранява овошките, нито разбутва корена на дървото. С помощта на вибрираща помпа плодовете се брулят много бързо. Ако други подобни машини брулят плодовете за 14 - 16 секунди, DeMasi прави това за 2 - 3 секунди. Контейнерът има капацитет 600 кг плодове, но зависи от самия плод. Ако е по-мек, като череши или кайсии, се събира по-малко количество в чадъра, за да не се смачкат. Спокойно обаче контейнерът побира 600 кг орехи. Цената на този модерен комбайн е 150 000 лева.

 

Оборудване

 

На изложението бяха показани трактори, прикачни и навесни селскостопански машини, брани, сеялки, обръщателни плугове, оборудване за преработка на мляко и за преработка на етерично-маслени култури, препарати за растителна защита, семена и посадъчен материал, автомобили, специализирана литература.

За първи път бяха показани модулна мандра, дрон за пръскане на посеви и комбайн за прибиране на овошки и ядки.

 

 

Модулни мандри

 

Модулните предприятия - мандри, транжорни, пивоварни, за преработка на мед и други, пестят време за строителство, като готовите халета се разполагат направо върху площадки, разказа за иновацията собственикът Христо Иванов.

 

Награди за семена и сеялка

 

По традиция всяка година „Добрички панаир“ АД връчва своите награди. Тази година голямата награда – статуетката на „Добрички панаир“, бе връчена на две фирми.  Компанията „Пионер Семена България“ ЕООД – „Кортева Агрисайънс“ бе отличена за марката семена „Пионер“ – дългогодишен лидер на пазара за семена царевица и слънчоглед и с водещо присъствие на българския пазар вече повече от 22 години. Семената, които компанията предлага, са с водещ пазарен дял сред всички останали марки и са се доказали като най-високодобивни.

Втората статуетка отиде при фирма „Гюнгьор – Агромашина“ ООД. Тя бе отличена с моделите „Барлас“ на марка „Гюнгьор“ – иновативен продукт есенна сеялка на българския пазар.

Бяха връчени и три грамоти – на „Фиском 33“ ЕООД – представител на италианската фирма DeMasi, за иновативния продукт в събирането на овошки, орехи и бадеми; на „Агроном 1 Холдинг“ ЕООД за новия им продукт „Тренер“; на „Аметист 276“ ЕООД – за бързо и трайно наложил се на пазара производител на етерично-маслени култури.

 

ТЕКСТОВЕ ПОД СНИМКИ

Дронът е подходящ за стопанства до 3000 дка.

Комбайнът събира плодовете за няколко секунди.

 

Над 70 фирми участваха на изложението.

 

СНИМКИ: АВТОРЪТ

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Италианци правят антично морско вино

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.

Погрижете се  за дървото в края на есента

Покриваме туята през зимата

Погрижете се за дървото в края на есента

Някои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.

Нафпавок  се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

Кървавица слагат в капама, тръненик - на тавана

Нафпавок се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

 

В Горно Драглище, Разложко, никак не се бавят с прасето. Сутринта на 25 декември го колят и до три следобед всичко е разпределено и приготвено. Като се почне от нафпавоците, мине се през белите суджуци - тръненици, та се стигне до кървавиците, от които няма втори по света.