Древно съкровище изненада археолозите край Монтанско (СНИМКА)

Древно съкровище изненада археолозите край Монтанско (СНИМКА)

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край село Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана.

Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр - I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.), съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Открити са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антониите е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епоха. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр. Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август т. г.

За големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус“ и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана.

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ са предвидени близо 5 млн. лв.

Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.