0

И зложба живопис на известния художник Захари Каменов представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31. Вернисажът за откриването е на 20 октомври (вторник) от 18.00 до 20.00 ч., а картините ще могат да бъдат разгледани до 3 ноември.

Изложба живопис на известния художник Захари Каменов представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31. Вернисажът за откриването е на 20 октомври (вторник) от 18.00 до 20.00 ч., а картините ще могат да бъдат разгледани до 3 ноември.

Селекцията има ретроспективен характер, включва акварели на автора от 1985 г. до наши дни, както и няколко маслени платна, които композиционно и тематично са подбрани така, че да обединят цялостно експозицията. През годините Захари Каменов е работил в областта на графиката, живописта, керамиката и твърде рядко е рисувал акварели – именно това определя изненадващото и любопитното за настоящата изложба на художника.

„Не зная кое е първо при Захари Каменов. Дали артистичният импулс, изчертаващ някаква форма, предшества идеята за праисторическите следи върху пещерните повърхности, или обратното – интересът към първите човешки знаци, влечението те да се разгадаят, води ръката му в изписването на тези форми – стичащи се линии, издрасквания, полуизтрити образи. Дали именно този интерес не го мотивира във формулирането на идеята за архипластовете на човешкото съзнание. Без да мога да дам дефинитивен отговор, намирам в образната сюита на художника мост, загадъчно прехвърлен през хилядолетията. Не навлиза ли днешният 21-ви век в някаква нова фаза на визуално мислене, която има своите кореспонденции със завещаното ни от далечните прадеди?!“, разсъждава за творчеството му изкуствоведът Ружа Маринска.

Диапазонът на чувствителност, диапазонът на визуални реакции на Захари Каменов е впечатляващ. От образи, събуждащи музикални асоциации, до фокусирани знакови енигми. Като свободен артист, той не робува на историческа фактология, а волно борави с впечатлилите го форми.