Драстичен скок на синтетичните наркотици в Европа

Драстичен скок на синтетичните наркотици в Европа

Организираните престъпни групи все повече използват дигитални инструменти, за да търгуват с наркотици

Европа се бори с рязък ръст на производството на синтетични наркотици като част от общата нелегална търговия, от което се печелят поне 30 млрд. евро годишно. Това обявиха в понеделник от съдебната агенция на ЕС "Евроджъст", цитирани от "Франс прес".

Най-малко една трета от случаите на трафик, визирани от "Евроджъст" през последните пет години, са свързани с изкуствени субстанции като метамфетамин и други по-нови наркотици, посочва агенцията в нов доклад. Престъпниците също са увеличили използването на тъмната мрежа (Dark web) и криптирани комуникации за продажба на синтетични наркотици по време на пандемията от коронавируса, уточниха от "Евроджъст", чието седалище е в Хага.

"Незаконният трафик на наркотици в ЕС общо взето нараства силно, като прогнозната стойност е най-малко 30 млрд. евро", се казва в изявление на "Евроджъст", придружаващо доклада, като се допълва: "Рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици... създава нарастващи предизвикателства пред прокурорите в цяла Европа."

Броят на образуваните наказателни дела срещу трансграничен трафик в Европейския съюз почти се е удвоил между 2016 и 2020 г. до 562, като синтетиката съставлява една трета от тях.

Престъпниците често използват и законови вратички относно химическия състав на синтетичните наркотици, за да затруднят доказването, че продават нещо незаконно, в "пречка за съдебното преследване", отбелязва "Евроджъст".

"Чрез бърза промяна на състава на химикалите, използвани за тези наркотици... или създаване на нови вещества, производителите се опитват да се възползват от законовите празнини и да избегнат съдебно преследване", обясняват от агенцията.

По този повод докладът на "Евроджъст" призовава за хармонизация между страните членки на ЕС относно законите за производството и употребата на такива синтетични вещества. Той също така призова за по-добра координация по наказателното преследване на киберпрестъпления, увеличаване на финансовите разследвания, получаване обратно на активите на престъпниците и по-добро сътрудничество със страни извън ЕС.

Констатациите на "Евроджъст" идват седмица след като полицейската агенция на ЕС Европол заяви, че континентът е "в точка на пречупване" от безпрецедентен поток от наркотици, главно кокаин.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.