Драмата с ужилените от „Олимпик“ продължава (ОБНОВЕНА)

Драмата с ужилените от „Олимпик“ продължава (ОБНОВЕНА)

Драмата с фалиралия „Олипмик“ продължава. Две години след обявяването в несъстоятелност, хиляди български граждани все още чакат да им бъдат изплатени обезщетения. Възможностите за съдействие на България са обаче са ограничени, каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

От левицата попитаха каква помощ е оказала страната ни на ощетените българи, за да се защитят интересите им пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между българския и кипърския гаранционен фонд. В отговор, Ананиев отвърна, че не е възможно да се прогнозира какъв ще е изходът от съдебното производство и че към момента това, което може да се направи от наша страна, е да се събира и разпространява информация за заинтересованите лиза. Ананиев изтъкна, че Кипърският гаранционен фонд отказва да поеме плащанията на застраховани в чужбина, а Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция и е налице правен спор между двата фонда, като единен подход за обезщетения от застрахователи в Европейския съюз (ЕС) липсва. За да уеднкави начина на работа, догодина Европейската комисия (ЕК) ще представи законодателни промени, засягащи обезщетенията.

В реплика Крум Зарков от БСП коментира, че не е редно да се чака арбитража, а че трябва да се обърнем към ЕК. Ананиев обаче контрира, че всички европейски институции вече са уведомени.

Припомняме, че кипърското дружество „Олипмик“ фалира през лятото на 2018 г. То има действащ клон в България, поради което около 200 000 българи останаха без обезщетения по предявени претенции. След проведена среща между Комисията за финансов надзор (КФН) и ликвидаторите на дружеството през септември 2019 г. стана ясно, че първоначалният срок за подаване на претенции може да бъде е удължен. Според кипърското законодателство, този срок изтече на 29 септември 2019 г., но стига да се обоснови забавянето, то може да се предяват вземания. Ако причините за късното подаване на иска не се считат за достатъчни, то ликвидаторите или техният представител ще уведомят писмено заявителя. От КФН коментираха за "Монитор", че всички застраховки „Гражданска отговорност“ (ГО), сключени с "Олимпик", са прекратени и автомобилистите трябва да сключат нови с друг застраховател. Повече насоки и информация може да прочетете ТУК и ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.