Драма с директора на благоевградския Драматичен театър
3

Драма с директора на благоевградския Драматичен театър

ВКС възстанови стария шеф, артистите не пускат настоящия, пишат „кърваво“ писмо до министъра

На трета инстанция Върховният касационен съд потвърди решението на Окръжен съд – Благоевград, което отменя уволнението на бившия директора на ДТ „Никола Й.Вапцаров“ Александър Галперин. Окръжен съд – Благоевград  възстанови на работа Александър Галперин като директор на ДТ „Никола Й.Вапцаров“ гр.Благоевград.

Върховната инстанция признава уволнението за незаконно и осъжда ДТ „Никола Й.Вапцаров“ Благоевград да заплати на Александър Галперин сумата от 1200 лв. Делото за незаконно уволнение беше заведено от  Галперин в края на 2018 г. в Районен съд – Благоевград, след като със заповед на Министъра на културата от 13.09.2018 г. му е било наложено наказание „дисциплинарно уволнение“ за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 1.09.2017 до 30.06.2018. Уволнението на Александър Галперин е признато за незаконно на три инстанции. Според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно, като не се доказва и, че многократно е извършил нарушения на трудовата дисциплина.

В отговор на свиканото вчера събрание на колектива на театъра, на което присъстваха 40 артисти и служители, с 37 гласа "за" и трима въздържали се, при проведеното тайно гласуване, както и 4 гласа "за", потвърдени по електронна поща – информирано съгласие беше взето решение временно изпълняващата директор Маргарита Мачева да бъде оставена на длъжността.

В „кърваво“ писмо, изпратено до министъра на културата Боил Банов, събранието посочи, че от февруари 2013 г. до днес театърът е бил под ръководството на седем директора. Тези чести промени са довели до лоши финансови резултати и нарушаване на работната атмосфера. С назначаването на Маргарита Мачева – временно изпълняващ длъжността директор на културната институция (м. Октомври 2018), творческите и финансовите показатели на театъра са значително подобрени. Значително се повиши посещаемоста на представленията със закупени билети. Новите заглавия за 2019 са 8 , в т.ч.: „Портретът на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд, адаптация Джон О’Конър и Мерлин Холанд, реж. Стайко Мурджев; „Под манастирската лоза“ по цикъла с разкази на Елин Пелин, сценичен вариант и режисура Калин Ангелов; „Емигранти от Славомир Мрожек“, реж. Асен Блатечки; „Вапцаров: Песни за човека“ и др.

 Колективът участваше в редица национални фестивали, както и в международния театрален фестивал Joakim InterFest – Крагуевац, Сърбия. Артистите получиха и редица номинации и награди.

В управлението на театъра, при настоящото ръководство стриктно се спазват Закона за авторското право и сродните му права, финансовата дисциплина, акто и разпоредбите на Министерство на културата, което преди това не е било честа практика и е довело до натрупване на финансови загуби, уронване на престижа на институцията и обезценяване на труда на работещите в театъра.

За натрупаните публични задължения към Община Благоевград, от изгубени дела, доставчици и фирми, от повече от десет години, настоящият директор Маргарита Мачева води успешни преговори и прилага ежемесечно разпределение на задълженията и тяхното погасяване. Повече от половината задължения са вече

погасени. 

„Ние, колективът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, се обръщаме към Вас с призив за отговорно отношение към нашите искания, а именно: настоящият временно изпълняващ длъжността директор Маргарита Мачева да остане на поста си. В противен случай, ние сме в готовност за предприемане на стачни действия“, пишат в „кървавото“ писмо до Министъра на културата артисти и служители от Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.