0

Н а автомобилния салон в София през октомври миналата година за първи път у нас беше представена новата автомобилна марка DR от официалния вносител „Автомотор Корпорация”. През 80-те години на ХХ век компанията DR се налага в Италия и Европа като водеща за продажба на автомобили на най-престижните западноевропейски марки чрез мрежа от собствени дилъри. Паралелно с търговската си дейност, в същия период DR се занимава активно с проектирането и производството на състезателни автомобили.

На автомобилния салон в София през октомври миналата година за първи път у нас беше представена новата автомобилна марка DR от официалния вносител „Автомотор Корпорация”. През 80-те години на ХХ век компанията DR се налага в Италия и Европа като водеща за продажба на автомобили на най-престижните западноевропейски марки чрез мрежа от собствени дилъри. Паралелно с търговската си дейност, в същия период DR се занимава активно с проектирането и производството на състезателни автомобили.

През 2006 година DR Automobiles реши да придаде италиански стил и да наложи европейски стандарти на автомобили, произведени от други компании. Първият собствен автомобил, пуснат на пазара в Италия е DR5, благодарение на който марката влезе в редиците на италианските автомобилни производители. През 2018 г. DR Automobiles лансира изцяло нова гама и затвърди позиции си на италианския пазар, а през последната година започна разширяване на основните европейски пазари.

Днес DR продава няколко хиляди автомобила годишно. Философията на DR е да предлага коли, стандартно оборудвани с всички опции, включени в цената – от климатик, кожен салон, сензори за паркиране, камера за заден ход, електрически люк на покрива, алуминиеви джанти, чак до мултимедийна система с функция за свързване на смартфон и дори системата с четири камери за 360-градусов обзор.

Може би най-атрактивният модел на италианската марка е кросоувърът DR4, който се откроява със своята визия на SUV и динамична линия на каросерията с дължина 4345 мм, широчина 1765 мм, височина 1640 мм и междуосие 2560 мм. Новият модел DR4 се характеризира с един от най-просторните салони в класа си. Под предния капак работи 1,6-литров бензинов двигател с мощност 115 к.с., който се предлага със задвижване както с пропан-бутан, така и с метан.

Партньор за доставката на газовите уредби е италианската компания BRC, която е лидер в сектора. Новият кросоувър DR4 има превъзходно съотношение качество-цена, като базовата цена е 33 390 лева. Новият DR4 е идеалният избор за тези, които искат да имат универсален автомобил и същевременно икономичен по отношение на разходите за покупка и управление.

Въпреки, че повечето от компонентите за DR4 са произведени в Китай, автомобилът е сглобен в завода на марката в Италия, където е претърпял ефектна регенерираща обработка и се е превърнал в истински кросоувър, способен да задоволи взискателните клиенти.

Външно най-значимите промени са отпред, където към модерните фарове със светодиодни дневни светлини се открояват оригиналните вертикални фарове за мъгла, които се активират автоматично при завиване, осветявайки ъгъла. Задната част се отличава с нови светлини с хармоничен дизайн и поразителен спойлер, поставен в горната част на задното стъкло, който интегрира третата стоп-светлина.

Най-силният коз на DR4 безспорно е неговият просторен интериор, който е сред най-големите в сегмента. Още с влизането в салона, кросоувърът поднася приятна изненада, особено що се отнася до качеството на тапицерията и вниманието към детайлите.

В централната част на добре изпълненото табло е разположен 8-инчовият екран на информационно-развлекателната система. Приятно впечатление правят ексклузивната кожена тапицерия с контрастни шевове, многофункционалния волан с три спици и наличието на електрически отварящ се покрив, включен в стандартно оборудване.

Въпреки компактните си външни размери, DR4 разполага с просторен интериор, в който могат удобно да се настанят четирима пътници, а на къси разстояния да седнат и пет човека. Електрическият стъклен покрив помага в салона да влезе светлина. Седалката на шофьора е повдигната, позицията е характерна за SUV и осигурява отлична видимост във всички посоки. Основните уреди са под ръката на водача. Багажникът предлага доста голям отвор и приличен товарен обем.

Водачът на DR4 може да разчита на богато оборудване, което включва автоматичен климатик, система с четири камери за 360-градусов обзор, система за подпомагане при паркиране, круиз контрол, отопляема седалка на водача и светлини, които остават включени за известно време след спиране на двигателя.

На разположението на водача и пътниците има мултимедийна система, която позволява споделяне на медийни файлове като музика, снимки и видеоклипове от външна памет или устройство под iPod или iOS през USB-връзка с таблото. Чрез Bluetooth можете да осъществявате телефонни обаждания, както и да слушате музика, да споделяте телефонния указател и музиката от смартфона Android или iOS.

В стандартното оборудване на включени предни въздушни възглавници, въздушни завеси, ABS с EBD, многофункционален кожен волан, регулируем по височина, 17-инчови алуминиеви джанти, LED дневни светлини, задни сензори за паркиране, камера за задно виждане, бордови компютър, електронен контрол на стабилността ESP и система за контрол на сцеплението ASR, кожен салон, имобилайзер против кражба, помощ при стартиране по наклон, система за следене на налягането в гумите TPMS, електрически люк на покрива, боя металик, както и двуцветна каросерия с контрастни цветове и затъмнени задни стъкла за общо 980 лева.

Новият компактен кросоувър DR4 е оборудван с 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с максимална мощност 115 к.с., комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия. У нас моделът DR4 се предлага в три версии на задвижване – изцяло на бензин, също така на бензин и пропан-бутан LPG, както и на бензин и метан CNG.

За да бъде автомобилът максимално икономичен, рационалният избор е версията със зареждане с бензин и пропан-бутан. Макар и да не блести с динамика и гъвкавост, тъй като ускорението от 80 до 120 км/ч отнема доста сериозно време, този 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен двигател осигурява добра производителност и ниски експлоатационни разходи. Агрегатът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия с доста бързо и прецизно превключване.

Липсата на мощност е по-осезаема, ако човек използва задвижването на пропан-бутан, особено когато иска да ускори за да изпревари друг автомобил. Тогава неизбежно се изисква смяна на по-ниски предавки, за да се осигури по-голяма пъргавина. Максималният въртящ момент от 155 Нм всъщност е ограничен в диапазона около 4000 об/мин, поради което е необходимо водачът често да превключва предавките, за да поддържа по-бодро темпо.

Средният разход на газ е около 9 л/100 км, което прави моделът много икономичен и му осигурява автономен пробег от над 1200 км с резервоара за бензин от 45 литра и резервоар за пропан-бутан от 56 литра използваем обем. Средният разход на бензин от 7,4 л/100 км е относително висок за съвременните разбирания, но вероятно бъдещите собственици ще карат предимно на пропан-бутан.

В града DR4 е подвижен и гъвкав, като се справя ефективно с капаните на градския трафик. Кросоувърът се държи чудесно и при извънградските пътувания, които подчертават високия комфорт на борда. Въпреки че липсва задвижване на четирите колела, моделът може да се движи по черни пътища и леко неравни повърхности. На пътя окачването е с мека настройка, която от една страна му позволява по-добре да абсорбира неравностите в пътната настилка, гарантирайки висок комфорт, но от друга страна каросерията се наклонява в острите завои и влияе върху стабилността.

Технически характеристики

DR4 Cross 1.6 LPG

1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател

6-степенна механична скоростна кутия

115 к.с. максимална мощност при 6300 об/мин на бензин

106 к.с. максимална мощност при 6300 об/мин на LPG

155 Нм максимален въртящ момент при 4000 об/мин

10,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

175 км/ч максимална скорост

7,4 л/100 км среден разход на бензин

9,2 л/100 км среден разход на LPG

174 г/км емисии на СО2 на бензин

150 г/км емисии на СО2 на LPG

35 190 лева цена на модела