ДПС с предложение: Държавна структура да следи даренията

ДПС с предложение: Държавна структура да следи даренията

Държавно сдружение да следи дарителските кампании. Такова предложение направиха от ДПС по време на второ четене на Закона за държавния бюджет от ресорната комисия.

Причина за предложението е дебата, който се води от няколко дни в обществото за дарителските кампании и организации, които ги осъществяват - т. нар. НПО-та. Мотивите идват дни след разследването за HelpKarma.

„Ние се отнасяме сериозно към дарителската дейност и знаем, че тя се крепи на доверието на хората. Това, което се случи с едно от тези дружества, с разследването на журналистите от bTV, напълно подкрепяме това разследване и се солидаризираме с него. Смятаме, че изнесените факти от тази телевизия, ако са такива, уронват престижа на дарителската дейност по принцип”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Той изтъкна, че има получено отворено писмо от 52 НПО-та, които настояват да се проведе дебат, и да се направи опит за регламентация на тази дейност, като така да има много сериозен финансов контрол. Затова от ДПС предлагат да се създаде сдружение, което да бъде в рамките на социалното министерство, да му се даде условен бюджет и да започне да минава дарителските кампании през едно сдружение, в което държавата да има контрол.

Цонев изтъкна, че не е задължително то да е 100% държавно. Идеята е обаче държавата да поеме издръжката на едно такова дружество, а даренията да отидат само за целта, за която са направени. Освен това, Цонев предложи Сметната палата да провери всички НПО, които се занимават с дарения.

На идеята председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова отвърна, че няма как да я подкрепят.

„Вие предлагате юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), а няма как държавата да го създаде. Съгласно Закона за ЮЛНЦ държавата може само да подпомага и насърчава такива ЮЛ, но не може самата тя да е НПО”, уточни Стоянова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.