ДПС: Докладът на ЕК е обективен (ВИДЕО)

ДПС: Докладът на ЕК е обективен (ВИДЕО)

ДПС оценява доклада, касаещ върховенството на закона, като полезен и обективен. Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Интерпретацията на доклада беше чисто българска. Официалният превод на български език не е излязъл, посочи Цонев. Тези формати за сътрудничество са полезни за България. Като млада демокрация имаме необходимост от подобни механизми", коментира Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Интерпретацията на останалите политически партии и анализатори като "изгубени в превода", заяви още Йордан Цонев. Според Хамид Хамид критиката в доклада е градивна. Тези формати за сътрудничество,за проверка в различните форми с европейските институции са винаги полезни за България, каза Хамид. Приемаме с уважение критиката, съдържаща се в тези доклади, допълни той. ГЕРБ са прави в това че докладът съдържа много положителни похвали, но и колегите от БСП са прави, че докладът съдържа доста сериозна критика, поясни Хамид.

Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път трябва да се отбележи, каза Хамид. По думите му реформите в съдебната система не могат да дадат бързи резултати. Хамид Хамид е оптимист, че добрите резултати ще дойдат. По отношение на борбата с корупцията законодателната власт направи доста сериозна законодателна база и в зависимост от изпълнението резултатите ще дойдат, подчерта Хамид. 

Цонев подчерта, че ДПС е предприела законодателни стъпки за прозрачността на собствеността на медиите. Той напомни, че по инициатива на ДПС беше приет такъв закон. Как се изпълнява този закон, е въпрос към изпълнителната власт, подчерта Цонев. Ние сме готови да променим текстове, които не работят или да допълним текстове, които биха направили закона по-работещ, каза още Цонев. 

Йордан Цонев напомни още, че партия ДПС е внесла закон за осветляване на офшорните компании, където има изрична забрана офшорни компании да притежават медии. Той отбеляза, че най голямата телевизия е собственост на офшорна компания.Не зная защо не се прилага закона, подчерта Йордан Цонев. Там където критики и те са основателни, критиката не може да бъде към законодателството и няма как да бъде отправена към ДПС, поясни Цонев. Смятаме, че сме направили най много по отношение на прозрачност на собствеността в посока свобода на медиите и свобода на словото, заяви още депутатът от ДПС.

Ние сме открити да разговаряме с медиите, заяви Йордан Цонев на въпрос за комуникацията на журналистите с народните представители в новата пленарна зала. Хамид Хамид подчерта, че ДПС вече е изразила своето възмущение от затруднената ситуация, в която се намират журналистите. Хамид е категоричен, че докато има критика докладите на ЕК трябва да останат. Според него докладите са помощ от нашите по-опитни партньори в Европа. Фактите говорят, че ДПС е партията, която най-малко би имала основание да се счита себе си по някакъв начин отговорна  ако има критики към свободата на словото, заяви Йордан Цонев. На журналистически въпрос какво мисли ДПС да има забрана политици да са собственици на медии Цонев отговори: Собственици политици има в цяла Европа . Той посочи че такива примери има в Италия и Чехия и в много развити демокрации. Докладът констатира, че няма забрана политици да са собственици на медии, но не казва, че трябва да има, поясни Цонев. Ние бихме могли да помислим в тази посока, поясни той. Хамид Хамид подчерта, че последните промени в Закона за съдебната власт дават възможност НС да изслушва отчети на главния прокурор. Друг е въпроса, тези които говорят за безконтролност на главния прокурор, точно какъв контрол искат да наложат върху главния прокурор, заяви Хамид. Аз не приемам тезата, че главният прокурор трябва да бъде контролиран от една малка група желаещи, които искат да го контролират, каза още Хамид Хамид. Ние сме създали законодателна база, по която главният прокурор отчита развитието по всички дела, както и всеки народен представител има възможност да му зададе въпрос и да получи отговор, аргументира се депутатът от ДПС. Независимостта на съдебната власт е изключително важно условие да функционира съдебната власт добре и ние подкрепяме тази независимост на съдебната власт, с всичките си действия сме в подкрепяли, заключи Йордан Цонев.

Гледайте видеото тук:

https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/388898562517418

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.