ДПС предлага: Най- малко 10 карантинирани, за да се открие секция в болница

ДПС предлага: Най- малко 10 карантинирани, за да се открие секция в болница

В болниците, в които са настанени за лечение лица с COVID-19, се образуват отделни избирателни секции за гласуване на избирателите, поставени под задължителна изолация, при наличие на не по-малко от 10 такива избиратели. Такива промени са внесли депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид между първо и второ четене на Закона за извънредното положение, с който трябва да се уреди как ще се гласува на предстоящите избори.

Вносителите предлагат избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, да гласуват с подвижни избирателни кутии.

Движението иска при произвеждане на насрочените на 4 април 2021 г. избори за народни представители броят на членовете на санкционна избирателна комисия извън и в страната да може да бъде не по-малко от трима, назначен при спазване изискванията на Изборния кодекс.

По време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, пък да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали.

От Движението предлагат министърът на здравеопазването, Главният държавен санитарен инспектор, Националният оперативен щаб и Националният ваксинационен щаб не по-късно от 60 дни преди изборния ден да приемат правила, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес.

Министерският съвет пък да обезпечава изборния процес с всички необходими средства за гарантиране на мерките по приетите правила.

Предложенията на ДПС повтарят предложенията на ЦИК, след като от Комисията са имали възражения по текстовете приети на първо четене.

Целият законопроект на ДПС може да видите ТУК.

Становището и предложенията на ЦИК може да видите ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.