ДПС към ГЕРБ: Без Путин не може да решите нищо за „Белене”

ДПС към ГЕРБ: Без Путин не може да решите нищо за „Белене”

Без разрешението на Атомстрой и Путин не може да направите нищо по този проект. Този проект е руски. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Рамадан Аталай, а повод са дебатите, които се водят в НС за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”.

Аталай даде да се разбере, че ДПС са против двете решения предложени от БСП и ГЕРБ – на социалистите за падане на мораториума за строеж на централата и на управляващите за търсене и започване на преговори със стратегически инвеститор.

„Ние няма как да подкрепим неясния изход от едно такова решение”,

аргументира се Аталай и обясни, че всъщност няма политическа воля, а само празни приказки.

Той обясни,че дебатите досега не били по същество и нито в доклада на енергийния министър Теменужка Петкова, нито пък в решението на БСП се говори за разрешение за строежа на АЕЦ „Белене”. Ако било така, то премиерът Бойко Борисов щял да бъде в зала и от трибуната да защити проекта. В тази връзка той припомни, че от ДПС са поканили Борисов да дойде в НС и да разясни какви са договорките след визитата му в Москва и след срещата му с президента Владимир Путин.

Нямате стратегия…Енергетиката иска здраво ръководство,

каза още Аталай. Той добави, че ако дебатът е бил сериозен и намеренията на управляващите за рестарт на „Белене”, то министър Петкова е трябвало да каже какви са икономическите показатели, къде ще се съхранява отработеното гориво, имаме ли въобще нужда от нови мощности.

Вие спряхте проекта, обърна се Аталай към управляващите и добави – „Това е една игра колеги”. По думите му когато се предлагат доклади за енергетиката, то те трябва да са в съзвучие със стратегия за развитие с хоризонт 2030-  2040 година, съобразни с производството, което имаме, енергийната ефективност и диферсификацията, дали има е излишък или пък недостиг от мощности. „Всичко останало са празни приказки”, аргументира се той.

„Навремето тези отвън спряха „Син поток”, за да не умрат скаридите и рибите”, продължи Аталай, визирайки протестът на десни формации пред НС срещу АЕЦ „Белене”. Той отрече нападките на Павел Шопов от по-рано, че ДПС са против проекта, както и десните формации, защото защитават чужди интереси. „Г-н Шопов, ако излезем на улицата ние двамата и ни видят група турци, кой ще вземат за турчин?", обърна се Аталай към Шопов, който преди това обвини ДПС, че са против Белене защото това не отговаря на интересите на Турция.

Преди него БСП и ГЕРБ водеха спорове, но не по същество за бъдещето на проекта. И от ГЕРБ, и от БСП искат да се преговаря с потенциални инвеститори за реализацията на атомната централа, но социалистите държат тук и сега да отпадне мораториумът от 2012 година, а управляващите предлагат първо МС да отмени старото си решение и тогава темата да се върне в парламента. "Искате ли да се строи ядрената площадка, или не искате?", зачуди се социалистът Жельо Бойчев и упрекна ГЕРБ, че така всъщност нямат доверие на собствения си министър и му завързват ръцете при едни бъдещи преговори със стратегически инвеститор за „Белене”. "Никога не е бил безспорен този проект, но не можем да зачеркнем 3 млрд, отвърна Александър Ненков. Никога не е бил безспорен този проект, подходили сме максимално предпазливо на какви условия трябва да отговори бъдещият инвеститор", посочи той."Нищо не рестартираме, ние просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес", обясни Ненков.

"Малко е смешен спорът за отмяната, или неотмяната на решенията", отбеляза пък Искрен Веселинов от Обединените патриоти. "Нашата задача днес е да покажем, че сме единни и мислим за бъдещето", каза той. На този фон лидерът на „Воля” Веселин Марешки пък изтъкна, че именно те са най-силни радетели за „Белене”. "Ние сме най-много за проекта АЕЦ "Белене", ние сме най-искрените", каза Марешки, който заставал зад проекта с цялата си мощ.

Какво всъщност предлагат от ГЕРБ – енергийният министър да

възобнови търсенето на стратегически инвеститор,

но без държавни гаранции и изцяло на пазарен принцип, да започне преговори и да изработи процедура по избор на инвеститор. Наред с това до 30 октомври 2018 година да предложи структура на проекта. На МС пък се препоръчва да отмени решението си от 2012 година за спиране на „Белене”, но на по-късен етап, когато вече е ясно дали има реален инвеститор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.