*Движението с план за решаване на демографската криза и качествено образование
*Партията подкрепя публичното субсидиране на политическите субекти

 

Депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, както и други народни представители от движението ще излязат с нови инициативи за развитие на държавата в следващите седмици. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред БНР.

Цонев подчерта, че двигател на програмата е цялата партия, но Пеевски участва много активно в съставянето й.

„Пеевски реши политически, че ще участва и в нейната реализация и затова е в парламента и работи в парламента, макар че продължава да работи с избирателите си, както и преди. Присъствието на г-н Делян Пеевски в парламента е свързано с нашето решение след изборите да приведем в ход програмата, която готвихме две години. И като казвам „да приведем в ход“, не значи да я направим управленска. Защото не сме управляващи“, подчерта още Цонев.

„Означава да започнем инициативи по нея, да започнем разговори. Както виждате първите ни две инициативи предизвикаха буквално политически щорм. Така че ние ще продължим следващата седмица с тези инициативи.

Почти всяка седмица ще

изваждаме нещо от програмата си

ще го коментираме, ще го правим като предложения и така ще се опитаме да предизвикаме онзи дебат, който да доведе до изготвяне на приоритети за ускорено развитие. Общи приоритети – не на ДПС, не на ГЕРБ, не на БСП, а общи приоритети за страната. Например – решаване на демографската криза, силен акцент върху образованието с точно колко средства и къде, силен акцент върху високите технологии и зелената икономика. Когато това станат приборите на всички политически партии и независимо коя дойде на власт – да ги изпълнява, нещата ще се случат“, категоричен бе още Цонев. Депутатът коментира и темата с партийните субсидии и законодателните предложения на ДПС.

„Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези зависимости, за които започна да говори българското общество едва в последната една седмица“, посочи още депутатът от ДПС.

„Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране,

ще възстановим, а не ще въведем,

правото париите да се финансират

от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи той в интервю за предаването “Неделя 150“. Цонев коментира още дали има концепция как да се осъществява финансирането от икономически субекти за партиите и как да бъде строго регламентирано:

„Ние нямаме такава концепция, защото това не е нашето първо желание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното съзнание, че хората, разбира се, това ще гласуват, трябваше да каже как ще се финансират политическите партии“. Според Цонев, ако все пак обществото държи на субсидия от 1 лв. за глас, трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости.

„В рамките на 3 дни няма как да се изработи концепция, приемлива за всички политически партии и за цялото общество. Такава концепция може да се изработи, ако законът бъде свален и се даде срок един месец за консултации…“

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Няма да се намаляват евросредствата за България през 2020 г.

Средствата за България по кохезионната и аграрната политика няма да бъдат намалявани през следващия седемгодишен период. Това заяви в интервю за БНР вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова.

Депутатите разглеждат парите за пенсии и здраве в бюджет 2020

Парите за пенсии и здраве в бюджет 2020 ще бъдат разгледани на първо четене в Народното събрание. Депутатите ще обсъждат предложеното от държавата увеличение на парите за здравеопазване с около 500 милиона лева и по-високите пенсии от първи юли с 6,7%.