Борисов: Достойният труд не е даденост, а изисква усилията на всички нас

Борисов: Достойният труд не е даденост, а изисква усилията на всички нас

Премиерът: България запази работни места и гарантира всички социални плащания в условията на пандемия

Достойният труд не е даденост, а изисква усилия на всички нас. Това посочва премиерът Бойко Борисов по време на участието му чрез видеообръщение в Глобална среща на високо равнище, посветена на COVID-19 и света на труда, организирана от Международната организация на труда, става ясно от пост в неговата фейсбук страница.

Борисов посочва, че през 2020 г. отбелязваме 100 години от членството на България в Международната организация на труда. "Това са 100 години усилия и много работа в подкрепа правата на трудещите се. Ще продължим да ги развиваме и надграждаме, защото достойният труд не е даденост, а изисква усилия на всички нас - правителства, социални партньори и цялото общество", казва той.

По думите му днес на преден план излиза важната роля на тристранния диалог и сътрудничество в търсенето на ефективен отговор на кризата, породена от COVID-19. "Заедно сме изправени пред сложната задача да запазим работните места и доходите, като същевременно гарантираме безопасността и здравето на населението. България направи много в тази насока от началото на пандемията", пише още премиерът.

Той изтъква, че в  събитието участвали много световни лидери и имали възможността за обсъждане на предизвикателствата, породени от кризата с коронавируса, и отговорите на държавите и международните организации.

Борисов е качил и самото видеобръщение. В него той казва, че вече над 1 век правителства, работодатели и рабоници обединяват усилията си за преодоляване на неравенствата и достоен труд, водени от разбирането, че дълготраен мир е немислим без социална справедливост. Пандемията от COVID -19 пък била безпрецедентно изпитание, което подлага на изпитание здравната, икономическата и социалната система на всикчи държави. По думите му пандемията съвпадала с момент, когато усилията на международната общност били насочени към изпълнението на днвене ред 20-30. "Въпреки тежката ситуация тези действия не трябва да спират. Напротив. Сега следва да им дадем още по-силен тласък, за да може устойчивото икономическо, социално и екологично развитие да се превърнат в реалност за всички", казва премиерът.

Той изтъква какво е направила точно България за заетостта от началото на пандемията.

"Взехме мерки за субидиране на заплатите и изплащане на компенсации за запазване на работни места, за подпомагане на родители с деца и на хората, които са загубили работа и доходи. Гарантирахме всички социални плащания. Осигурихме безвъзмездна подкрепа на микро, малки и средни предприятия", казва Борисов в обръщението си. Наред с това изтъква, че сме предоставили възможността за микрокредити на самонаети лица и малки и стратиращи предприятия. Премиерът за пореден път пояснява, че пандемията е далече от своя край и затова действията ни за подкрепата на засегнатите от кризата щели да продължат.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.