Пловдив и Бургас в готовност за втората фаза на ваксинация (ВИДЕО)

Пловдив и Бургас в готовност за втората фаза на ваксинация (ВИДЕО)

Втора фаза на ваксиниране може да се започне в Пловдив, в Бургас с домовете за възрасни хора, където е имало малко случаи последни 1-2 месеца, както и в училищата,където има вече списъци. Това каза главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, след като у нас пристигнаха още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech”.

„В София ще стане след седмица или 10 дни, защото само половината от желаещите от здравната система са обхванати”, обясни доц. Кунчев. Той допълни, че втората фаза на имунизация в столицата ще започне при наличие на  повече ваксини. Ако в области, които вече са приключили с първата фаза на ваксинация, има нови желаещи от здравната система, те също ще бъдат ваксинирани. Главният държавен здравен инспектор уточни, че вече се правят ваксинация на дентални лекари, фелдшери, джипита. 

"Доставените 18 720 дози са наполовина на предварително определения график”, каза доц. Кунчев. Той обясни, че причината за това е в производителя.

„Идеята е свързана с реконструкция на производството и допълване на капацитета, за да могат да задоволяват по-големите нужди. Само тази доставка е съкратена”, обясни той.

Държавният главен здравен инспектор не очаква затруднения, а само забавяне на плана със седмица и увери, че забавяне няма да попречи на поставянето на втората доза на вече ваксинираните.

„Има достатъчно дози за реваксинация. Правим нови поръчки, за да имаме гаранция, че можем да извършим втората. Всеки, който е получил първа ваксина, за него се пази втората доза”, каза той.

Февруари –март обаче се очаква да получим и компенсация  с по-големи от договорените доставки. Следващата седмица у нас ще бъдат доставени още 4 000 дози от ваксината на „Модерна”. В края на месеца още 35 000 дози от тази на Pfizer”.

„В средата на февруари  ще има още една доставка и тя ще компенсира половината от количествата, които не получаваме днес”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов. Той посочи, че до миналата седмица имало 19 съобщени странични реакции, което 1 на 1000. „Всички съобщени реакции са несериозни, описани са в кратката характеристика. Няма нищо необичайно”, увери Кирилов.

Според доц. Кунчев до няколко месеца може да стартира и последната фаза на ваксинационния план и да се започне с масова е ваксинация от личните лекари.

„Трудно е да се каже, но при тези темпове и одобряване на нови ваксини, в пролетния сезон след март и особено април мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи”, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че в момента имало списъци при джипитата с хора, които са пожелали да се имунизират, но броят им ще се увеличава. Затова според него списъкът трябва да се прави 2-3 седмици преди самата имунизация, за да е актуален.

По отношение на изборите държавният главен инспектор обясни, че след като вече има дата, ще е по-лесно да се направи план. По думите му задължително ще бъде носенето на лични предпазни средства, спазването на отстояние, дезинфекцията. След като вече е ясно, че ще има подвижни секции от щаба могат да предложат ваксинация за хората, които ще работят в тях.

„Те са около 2000 души, не е бройка, която ще ни затрудни. Имаме и времето да го направим. Всички, които работят в тези секции, могат да попаднат в групата, която приоритетно може да бъде ваксинирана”, заяви доц. Кунчев. Той допълни, че какви за бъдат изискванията към хората, които ще работят в подвижните секции обаче, решава ЦИК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.