Доставиха нови линейки в 8 града

Доставиха нови линейки в 8 града

Десет нови линейки бяха разпределени в 8 града. Доставката им е по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По две коли са получиби центровете за спешна медицинска помощ в Бургас и Велико Търново, и по една в Кърджали, Хасково, Стара Загора, Кюстендил, Видин и Габрово. Други 22, които бяха получени по-рано вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Така новите линейки в системата на спешната помощ станаха 32 на брой. До края на юни 2019 г. ще бъдат предоставени и приети още 10 броя.

Изпълнението на европейския проект е по график , доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90, увериха от МЗ. Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на м. юни тази година, допълниха от там. В ЦСМП Варна са доставени три нови линейки, като всяка от тях има монтирани GPS устройства и паник бутони.

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация, дефибрилатор с ЕКГ, инфузионна помпа, респиратор-апарат за механична вентилация и аспиратор – стационарен и мобилен.

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 693 линейки, които са купени след 2007 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.