0

Д осега у нас са починали от коронавирус само 8  души, които са имали и бустерна доза COVID ваксина. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова по време на изслушването и от депутатите в здравната комисия към Народното събрание.

Досега у нас са починали от коронавирус само 8  души, които са имали и бустерна доза COVID ваксина. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова по време на изслушването и от депутатите в здравната комисия към Народното събрание.

В отговор на питане от ПП „Възраждане” затова какво е наложило въвеждането на зеления сертификат, проф. Сербезова обясни, че смисълът му е това, че от над 31 хиляди загубили битката с коронавирус, само 8 са били с бустерна доза, като повечето от тях са над 80 години. По думите й числата показват ясно,че в интензивните отделения 90% от настанените са неваксинирани. Тя увери депутатите, че ваксините са безопасни и ефективни. Отчете и че ваксинационния обхват у нас е над 30%, което отрежда страната ни сред последните по този показател. В тази връзка МЗ ще насочи вниманието си по отношение на имунизационните кампании към тези, които се колебаят – да разсеят съмненията им. Здравните власти разработват комуникационна стратегия, която ще бъде насочена към опита на хора – хронично болни, които са ваксинирани или бременни да разкажат за опита си. „ Придобиването на естествен имунитет може да е с висока цена”, посочи още проф. Сербезова.

Пред депутатите министърът посочи, че е  разработен национален план  от МС, който е на 4 нива. Въвежда се и индикатор за интензивните легла на база данните от националната здравна информационна система. „ Направен е и математически модел на база тези данни. Идеята е да имаме предвидимост няколко дни преди да бъдат обявени мерките, защото те касаят и други мерки”, каза още министърът. Тя посочи, че  заетостта на леглата ще се следи на ниво област. „Има области, в които е 43% и такива със 70 % заетост на интензивните легла. Затова трябва всеки ден да се генерират данните, да не се получи така, че в една област няма свободни легла,а в друга има”, каза още проф. Сербезова.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС повдигна пред министъра въпроса с недостига и липсата на медикаменти за лечението на дихателни инфекции,които обикновено се използват под формата на инхалации.   В тази връзка проф. Сербезова каза, че недостигът е нормално явление. „ В един момент липсват едни , в друг други медикаменти, но МЗ трябва да предприема мерки за да осигури нужните количества”, каза проф Сербезова . Тя посочи, че е спрян износа им, единият препарат ще бъде доставен през този месец, а другият през февруари.

По време на изслушването проф. Асен Балтов ГЕРБ-СДС повдигна въпросът пред министъра за това, че е разходите на ток за болниците е много кратно завишен, заради увеличението на цената на електроенергията.” Болниците не могат да вдигнат цените на пътеки, за да компенсират по-високите цени на ток”, каза проф. Балтов. От думите на министъра стана ясно, че здравните власти са наясно с проблема и търсят решение.

По отношение на спешната помощ, проф. Сербезова  каза, че тя е обезпечена към 31 декември. 386 са мобилни екипа за спешна помощ у нас, като основен проблем при тях са незаетите щатове.