Дори и лаиците престъпници вече ползват ръкавици

Дори и лаиците престъпници вече ползват ръкавици

Работата на един майстор е в инструмента. Няма как един експерт да работи само с мозъка си, трябва да има инструменти освен знанията си. Тук обучаваме колегите в максимално близки условия до действителността. Когато се върнат обратно, няма време за учене, те отиват на местопроизшествия и започват да работят.

Ето защо трябва да познават кой куфар какво съдържа, кой инструмент за какво е. Кой дактилоскопен прах за какво е. Коя опаковка за какво е.

Как да опакова вещественото доказателство

или следата. Ако не е опаковано правилно и според процесуалните изисквания, това може да компрометира цялото досъдебно производство. А има и веществени доказателства и следи, които подлежат на бързо разваляне, ако не са съхранени, обясни Лилия Симеонова, която има над 20-годишна практика.

Логично следва въпросът кои веществени доказателства се развалят най-бързо. Отговорът е – ако едно конопено растение например е взето мокро, то може да мухляса, прибрано в найлон. Кръвта също много бързо се разваля – много бързо я нападат плесени. „Криминалистическите експертизи са една огромна материя от знания, която човек никога не научава изцяло. Ето защо колегите се специализират в процеса на работа“, категорична е Симеонова. Тя ни въвежда в блестящи от чистота зали – в едната са наредени един до друг

множество куфари с вещества и приспособления

за изземането на различни следи и веществени доказателства, а в другата е пълно с микроскопи и апарати. Обяснява, че чистотата не значи, че не се работи, а че много се чисти след това.

Прави впечатление, че куфарите на експертите в голямата си част са с няколко хоризонтални прегради, натъпкани с шишенца, инструменти и приспособления, и тежат доста. Вече някой престъпник трябва да е много луд, за да не сложи ръкавици, казват дългогодишни експерти. Затова те обучават новите кадри да бъдат съобразителни и мислещи напред, т.е. да могат да преценяват какви различни следи и веществени доказателства да изземат по време на огледа.

„Работата на експерта започва с огледа, после събиране, изземане, транспортиране на следи, лабораторна работа, писане на експертиза и защитата й пред съда. Тази дейност е проследима в абсолютно всеки етап“, обясни Симеонова.

ВИЖТЕ ОЩЕ: МВР СЪС СУПЕРМОДЕРНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА КРИМИНАЛИСТИКА

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.