Допълнителни 40 млн. лева за запазване на заетостта в туризма и транспорта (ВИДЕО)
3

Допълнителни 40 млн. лева за запазване на заетостта в туризма и транспорта (ВИДЕО)

Премиерът: Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, ваксинирането е изключително важно

  • 375 лева еднократна помощ и хранителни пакети за засегнатите от валежите

Правителството осигури допълнителни 40 млн.лева за мярката за запазване на заетостта в секторите на туризма и транспорта, съобщиха от Дондуков 1. Парите са от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и с тях до  края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в датата сектора в условията на пандемия.

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва социалният министър Деница Сачева на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

С тези средства ще удвоим бюджета на програмата за изплащане на месечни компенсации от 290 лв. за запазване на работните места на наети и самоосигуряващи се в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“, обяви още социалният министър. С допълнителните средства ще могат да се обезпечат заявките на работодателите за получаване на средства, а бюрата по труда ще продължат да приемат заявления за изплащане на компенсациите до 31.03.2021 година. Компаниите от трите сектора може да комбинират тази подкрепа с мярката 60/40, като по този начин реално помощта става 80/20. До този момент сме подкрепили запазването на над 30 000 работни места. Изплатените средства по комбинацията от двете програми са в размер на близо 110 млн. лв.

Борисов на свой ред отбеляза, че само по мярката за посочените най- засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

„Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID- 19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите“, подчерта премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки. В четвъртък пък е редовната среща с щаба. "Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на мерките и различните бизнеси. С живи пари се подпомагат", каза той и похвали финансовото министерство, което вършело огромна работа. „Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по- бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки“, категоричен бе Борисов.

По време на заседанието Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева. Сачева докладва и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води. „Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата“, заяви още Сачева и добави, че още в понеделник службите за социално подпомагане са участвали в обходите на засегнатите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.