0

О тварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“, цитиран от Двери.

Отварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“, цитиран от Двери.

По това време на годината обикновено в светогорските манастири има много поклонниц, преди всичко от Русия, Сърбия, България и Румъния. Днес манастирите са почти празни, а Урануполи, който разчита най-вече на поклоннически туризъм, отбелязва 80% спад на туристите. Обикновено поклонниците оставят семействата си за няколко дни в градчето, докато те са на Света гора.

От 3 юли Свещеният кинотис реши да увеличи броя на поклонниците от петнадесет на двадесет души, които могат посещават светогорските манастири, а скитовете и килиите могат да приемат от трима до петима посетители всеки ден. Освен това се разрешава движението на поклонници от един манастир до друг, което досега беше забранено, като те могат да останат да спят в манастира, където са стигнали, но след съгласуване с местното монашеско братство.

Монасите са сдържани по отношение на разхлабването на мерките, но все пак Свещеният кинотис обяви, че ще издава по шестдесет допълнителни разрешения за тридневен престой освен заявените от манастирите. Остава изискването всеки поклонник да е договорил предварително престоя си с основния манастир на своето посещение.

„Повечето поклонници и приятели на Света гора се страхуват да дойдат, най-вече за да не пренесат нещо на нас, които през целия този период бяхме изолирани. Надяваме се, че с отслабването на мерките и при спазване на здравните изисквания в съботно-неделните дни ще идват повече поклонници и ще участват и в празничните богослужения, които сега се отслужват в много тесен кръг, само от монасите“, заявява източник от Света гора, цитиран от гръцкия вестник „Етнос“.

Корабите от Урануполис до Дафни пътуват с много малко хора, а туристическият кораб, който обикаля около Света гора, на 1 юли е имал едва тридесет пътника. В Урануполи очакват туристите да се увеличат едва през август. Затова три от най-големите хотели в градчето и много от по-малките все още не са отворили. „Етнос“ съобщава, че най-големият хотел е отложил отварянето си за 15 юли поради анулиране на резервацията на четиристотин английски туристи.