Донорство, спасяващо животи

Донорство, спасяващо животи

Поредното пътно безумство, причинило смъртта на двама души, изненадващо се превърна шанс да бъдат спасени три човешки живота.

И с помощта на подготвени за такава ситуация лекари от областната болница във Велико Търново бяха снети органи на изпадналия в мозъчна смърт шофьор и по-късно в софийската болница “Лозенец” бяха извършени трансплантациите. Случаят нагледно илюстрира нравствената висота на донорството – бърза реакция на лекарите, но и проявено благородство от шокираните от трагедията близки, дали съгласието си.

Чакащите за трансплантации у нас са над 1000, а през миналата година е имало само четири донорски ситуации. Вярно е, че пандемията бе основна пречка. Но и чакащите никак не са малко.

Неведнъж през годините са се водили спорове къде и как да се извършва лечението на нуждаещите се от трансплантация, кой трябва да плати, когато трябва да стане в чужбина. Защо всичко трябва да става по трудния начин, да умират нуждаещи се, преди да получат шанс. В същото време държавата и дарители отделят огромни средства, за животоспасяващи машини и медикаменти, за да може да се поддържа животът на чакащите.

Всяка година лекари от нашите трансплантационни центрове провеждат кампании в подкрепа на донорството, има обучени вече десетки координатори. Светият синод също благослови трансплантациите. И въпреки това фактите показват друго.

Основната причина, която се изтъкваше досега бе в недоверието от страна на близките на донорите. Но явно не е само в тях. Не е приемливо да имаме уникални хирурзи, болници, разполагащи с най-модерна техника, а да се извършват толкова малко трансплантации. Но за да се превърне този високо морален проблем в дълг на обществото, са необходими бързи и добре организирани действия, каквито демонстрираха лекарите във Велико Търново. Не само готовност, каквато със сигурност има във водещите болници в страната, но и активност от всички, които трябва да осъществят тези благородни задачи

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.