Дончев: Само смяна на караула не е достатъчно

Дончев: Само смяна на караула не е достатъчно

Вицепремиерът: Тази седмица ще има новини, структурите на ГЕРБ не виждат причина за оставка

Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той.

Според него като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бил предложен, отговарял на очакванията на хората по площадите. Той припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от ВНС. По думите му голямата тема е "усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите". Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката -  повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури.“, каза той.  Въпреки това той поясни, че със сигурност е трябвало да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не била съвсем нова.

„Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, коментира вицепремиерът.

По думите му ако министър Данаил Кирилов иска да си тръгне веднага, нямал кой да го задържи. "Това не е задължителна военна служба", заяви Дончев по повод оставката на Кирилов и добави:  „Все още има достатъчно кандидати за министри“.

Според него

с тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират.

По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури. "Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините", поясни Дончев и определи това като "основния дефект“.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни. „Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. Запитан колко губи ГЕРБ в настоящата ситуация, той допълни: “Не мога да ви кажа числово, но със сигурност губи.“ Позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка, заяви още вицепремиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.