0

„Патриотите са напълно възможен партньор след изборите.“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев – водач на листата на ГЕРБ в Габрово пред bTV.

„Патриотите са напълно възможен партньор след изборите.“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев – водач на листата на ГЕРБ в Габрово пред bTV.

"Коментирали сме всички възможности и те не са много", отбеляза той. Според него коалиционното управление е трудно.

„Това са различни политически сили с различни приоритети. Понякога има напрежение, но трябва да се гледа финалният резултат“, обясни той. Той изключи възможността ГЕРБ да влезе в коалиция с БСП и ДПС. „Имаме решение на конгрес, с което ни е забранено да имаме парламентарно сътрудничество под формата на коалиционно правителство с БСП“, обясни Дончев.

Като вицепремиер той коментира и въвеждането на електронното управление в страната. „През последния мандат е сторено много, вероятно не достатъчно, но са внедрени ключови системи. Благодарение на тях и българският бизнес, и българските граждани, могат да общуват по-лесно с администрацията“, обясни Дончев.

Като пример той посочи електронните услуги на НАП, електронните обществени поръчки, електронното подаване и отчитане на проекти, както и това, че администрациите общуват по електронен път по между си. Положен е фундамента на електронното управление в България, отбеляза Томислав Дончев.

Като оценка на ключов партньор за нивото на демокрацията оцени доклада на Държавния департамент на САЩ вицепремиерът. "С част от констатациите съм абсолютно съгласен, по част имам бележки като български гражданин", каза той.

Вицепремиерът изрази пълно съгласие с констатацията, че в България има корупция, която е огромен проблем, но добави, че тя не се е появила през последните 5-10-15-20 г. "Държавата не винаги успява да е достатъчно ефективна", коментира той като нарече корупцията "коварно заболяване на пазарната икономика и демокрацията". "Но в последните 15 г. са приложени всички известни по света мерки за борба и се надяваме тяхната комплексност да даде резултат", добави той.

Дончев изрази несъгласие със заключението, че свободата на словото е накърнена. "Няма някой, който иска да каже нещо, да няма начин да го каже, включително и по телевизията", каза той и добави, че са необходими още усилия за прозрачността на собствеността на медиите и препоръча да се следват етичните стандарти.

Вицепремиерът смята, че е пресилено и твърдението, че държавата е ощетила хората с алтернативна сексуалност. По думите му те не са дискриминирани от страна на държавата.

Запитан как ще действа ГЕРБ след парламентарните избори в неделя, Дончев отговори, че партията би поела отговорността да управлява, ако има достатъчна парламентарна подкрепа, ако не - ще служи на държавата в опозиция.