Дончев: Няма данни някой язовир да е в бедствено състояние

Дончев: Няма данни някой язовир да е в бедствено състояние

Това би било авантюра, каза вицепремиерът за гласуването по пощата

„Няма данни някой язовир да е в бедствено състояние". Това коментира пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи каква е ситуацията на местата, които са бедстващи вследствие на метеорологичните условия.

"Кметовете и областните управители имат ангажимент да поддържат коритата на реките. Съобразно парите с, които разполагат, те са си изпълнили ангажимента. Понякога става дума за много вода“, каза още той.

По думите му ситуацията е тежка основно в Югозападна България поради повишените нива на реките. Ситуацията е тежка и около София, Нови Искър и Трън. По поречието на река Струма стотици сигнали за хора с наводнени къщи.

"Екипите на пожарната, заедно с екипите на общините, включително и Столична община, правят всичко необходимо. В Северозападна България, основно прохода „Петрохан“, ситуацията продължава да бъде тежка. Там трасето е изчистено, но все още се отстраняват дървета. Надеждата е тази нощ да бъде отворен. Екипите дано се справят с всички паднали дървета", каза Дончев и поясни, че има евакуирани хора.

Той обясни, че е добре хората да правят застраховка на имуществото си.

„Държавата оказва хуманитарна помощ, тя изпълнява ангажимента си да осигури кризисно настанява, вода, храна. Доколкото е в състояние, би могла да окаже помощ и по възстановяването на имот. Добрата практика е застраховането на имота. Застрахователят би следвало да плати всички разходи, свързани с възстановяването на имота“, допълни още Дончев

Вицепремиерът коментира и темата за електронното правителство и обществените поръчки, като поясни, че скоро всички обществени поръчки ще са електронни без парченце хартия. Увери, че ще отиде на предстоящите консултации при президента. Според него обаче времето за такъв дебат е трябвало да бъде по-рано. Той изтъкна, че датата 28-ми март е приемлива за ГЕРБ.  Вицепремиерът опроверга твърдения, че ще има подмяна на вота:

„Ние никога не сме се явявали на избори организирани от нас. Участвахме в избори, които бяха спечелени от президента Радев, но никой не е твърдял, че тези избори са фалшифицирани“, каза Дончев. Той изтъкна, че партиите имат представителства в комисиите, което гарантира честността на вота. Безобразия той вижда в опитите за купуване на гласове и пресмятането на преференциите. Дончев неколкократно изтъкна, че не правителството организира изборния процес: „Изборният процес се осъществява от ЦИК“, каза той.

Дончев определи като авантюра гласуването по пощата. Относно предложение за излъчване на преброяването на бюлетините той заяви: „Чудесна идея“. За осъществяване на изборите в два дни Дончев каза, че трябва да се избягват всякакви радикални промени в ИК. Той категорично отхвърли гласуването чрез пълномощник или гласуване на открито. Гласуване на карантинираните в общите секции според него ще предизвика проблем, защото срещу такова решение биха протестирали членовете на СИК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.