Дончев: Националният план за възстановяване трябва да е план на България

Дончев: Националният план за възстановяване трябва да е план на България

Вицепремиерът: Еврофинансиране не може да бъде спряно заради политически скандал

Националният план за възстановяване и устойчивост не може да е план на правителство, той трябва да е план на България, заяви по време на форум на КНСБ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му той ще се реализира изцяло от следващото правителство, а ангажименти на този кабинет са да го подготви и допълни, че това ще стане в рамките на тази година. Вицепремиерът изтъкна отвореност към добрите предложения и адекватна критика. Не мога да твърдя, че списък от проекти, подготвени от ведомствата, е изчерпателен и най-добрият, допълни Дончев.

Той съобщи, че следващата седмица ще станат обществено достояние два документа - текстът за споразумението за партньорство за новия програмен период 2021 - 2027 г. и безспорното от разработвания Национален план за възстановяване и устойчивост.

Когато се създава един план, процесът по изслушване на всички заинтересовани страни е по-важен от това, което пише в плана, заяви Дончев относно зелената трансформация. 

Вицепремиерът даде да се разбере, че еврофинансиране не може да бъде спряно само заради политически скандал.

"Аз много добре познавам процедурите за управление на европейските средства и искам да ви уверя, че европейското финансиране може да бъде ограничаван и спирано по много конкретни причини и те са свързани с пропуски в системите за управление и контрол - най-вече пропуски с контрола. Финансиране не може да бъде спряно вследствие на политически скандал. Това не е разписано в нито един нормативен акт.", каза Дончев и изтъкна, че при спирането на европейските средства в 2013 г при правителството на Тройната коалиция е имало тежки дефицити и пропуски в контролната система

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.