Дончев: Каквито и мерки да има, те не могат да заместят реалния стокооборот

Дончев: Каквито и мерки да има, те не могат да заместят реалния стокооборот

Каквито и мерки за подпомагане и компенсации да има, те не могат да заместят реалния стокооборот. Това коментира пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, а поводът са днешните протести на ресторантьорите. 

"Трудно е някой да бъде съвършен в тази ситуация... Няма известен алгоритъм кой кога къде и колко трябва да затваря като превантивна мярка срещу COVID-19. Разбираем е страхът на затворените бизнеси", каза той. .

Дончев коментира и дали са сработили мерките. По думите му хората са прави да отстояват собствения си интерес. "Задачата на тези, които взимат решения обаче, е да съобразят всички фактори и да мислят за комплексния обществен интерес“, допълни той.

Дончев поясни, че всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии с участието на лекари и експерти. „Задачата на политиците, които носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и, доколкото е възможно, да се съобразят с интереса на всички. Водещият интерес тук е този, свързан с общественото здраве. Политиката в сферата на здравеопазването също е политика. Политика невинаги е скверна дума в партийния смисъл. Много е трудно някой да бъде съвършен в тази ситуация“, посочи вицепремиерът.

Как ще реагира държавата в случай, че заведенията отворят на 1 февруари, въпреки здравните ограничения - Дончев каза: "за зло или добро аз не е здравен инспектор". „Ако ме питате дали ще отида да изпия една бира някъде, не бих си позволил да го направя“, допълни той.

"По отношение на ваксинацията в България специалисти твърдят, че ходът ни на работа е по-добър от на другите европейски държави. По-бавно вървят имунизациите, защото използваме двуфазния модел на ваксиниране, докато други - не", каза още Дончев.

По думите му няма нито един довод, че изборите ще са нечестни и е много опасно да се твърди подобно нещо. Според него това ерозира демократичния процес." На мен ми е интересно какво ще каже някой, който сега твърди, че изборите ще са нечестни, а на 4 април вземе, че ги спечели", каза той. 

Дончев коментира, че видеонаблюдението е приемлива мярка, но трябва да се внимава с другите две предложения - за дистанционно електронно гласуване и вот по пощата. Мотивът - защото и двете опции крият огромни рискове.  "Всички видяхме какво се случи в САЩ и как там гласуваха по пощата хора, които са починали 2003 година. Какво ще стане, ако тук се случи това? Една такава ситуация ще нанесе пагубен репутационен удар върху честността на изборите. Аз искам да чуя предложения, теми за дебати и дискусии, а не само да слушам как всички са срещу ГЕРБ",  коментира още вицепремиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.