Дончев: Имаме добра сделка за България и ЕС

Дончев: Имаме добра сделка за България и ЕС

Имаме сделка от ЕС, която е добра за България и Европейския съюз. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след на брифинг в НС, след като депутатите отхвърлиха вота на недоверие.

По думите му Съюзът доказал, че имало смисъл от него. Той отчете, че сме били много свързани икономически и за това единствената възможност била единен план. Дончев изрази радостта си, че освен числа рамката поакзвала и амбиция. По думите му при толкова свързани икономики било важно да се гледа и колко пари влизат в другите държави, тъй като повече инвестиции там означавало възможности за производствата, които съществували в у нас. Въпреки различията на тежките преговори страните- членки се обединили.

Дончев отбеляза, че многогодишна финансова рамка на ЕС е 1 трилион и 74 млрд. евро, като размера бил намален леко зареди излизането на UK.

Допълнително по  новия инструмент „Следващо поколение Европейски съюз“ ще бъде заделена сума от 750 млрд. евро. Така в следващите годни ЕС можел да мобилизира 1 трилион и 824 млрд. евро. Дончев добави, че 390 млрд. евро от тези 750 млрд евро ще бъдат безвъзмездна помощ. Държавите членки ще могат да ползват 360 млрд. евро под формата на заеми.

България получава общ пакет финансиране от 28 млрд. 934 млн. евро. От тях за кохезионна политика почти 9 млрд. Средства за преки плащания- 6 млрд. евро.  Фонд за справедлив преход или зелени политики- 1 млрд. 178 млн. евро. Парите за селските райони ще бъдат над 2 млрд. За инструмента за възстановяване и устойчивост - 6 млрд. и 271 млн. евро. „ Те ще бъдат изразходвани, като средство за справяне с кризата“, уточни Дончев. Фонд миграция и сигурност ще получим 239 млн. Така по думите му общия размер на безвъзмездното финансиране ще бъде 24 млрд. 385 млн. евро. „Допълнително страната ни ще има достъп до изгодно заемофинансиране в размер на 4 млрд. и 549 млн. евро, ако прецени ,че иска и има нужда“, добави Дончев. „Имаме допълнителен пакет от 200 млн. евро за подпомагане на кохезионната политика за най- слабо развитите райони“, каза още той.

По думите му освен парите имало значение и целите, и посоката. Той отчете, че това било уникален шанс и трябвало да се постараем да не го пропилеем. „Когато всички ще получат пари няма избрани и не избрани, няма корупция“, подчерта Дончев.

От своя страна министър социалната министърка Деница Сачева подчерта, че било факт, че при намелен бюджет на ЕС България получавала по- голяма финансиране от миналата година. „Това не може да става в държава, в която има съмнения за корупция и се управлява от мафия“, завърши Сачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.