Доматът - плевел в житото

Доматът - плевел в житото

Всеки път, като отида на пазара, се ядосвам, че вносните зеленчуци са много повече от нашенските. А и за рекламираните като български по сергиите имам съмнение, че просто етикетът им е сменен, за да се хващат на въдицата поклонниците на родния вкус

В крайна сметка е редно да се сетим, че всичко е резултат от антиполитиката, водена от всички, държали кокала за този период от историята ни, наречен преход. Първо на бърза ръка бяха ликвидирани земеделските кооперативи и така се отвори пазар за субсидираното свръхпроизводство на селскостопанска продукция от съседните. От това пострадаха най-много българските овощари и стопаните, отглеждащи зеленчуци. Не след дълго те останаха малко, без субсидии и просто изчезнаха от пазара. За да намериш роден домат или ябълка, трябваше да се ходи при баба на село. Селата обаче и те бързо опустяха и единственото, което се отглежда вече, е главно пшеница и други зърнени култури. За тях не трябва много работна ръка.

След влизането ни в ЕС за дребните фермери се появиха субсидии, но те са доста по-ниски от получаваните в другите страни в общността. Освен това и изкупните цени у нас са прекалено ниски, за да заинтересуват някого да се захване да гледа домати и краставици и да мисли, че ще спечели нещо много от труда си. Така стана, че стръковете с домати станаха едва ли не плевел в нивата с жито.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.