0

В едно стопанство най-важното е да се постигне екоравновесие.

Този съвет за чисти и здрави зеленчуци дава биопроизводителят Стоян Симеонов, който има стопанство в с. Лесново, община Елин Пелин, и продава продукцията си на Фермерския пазар пред МЗХГ.

В едно стопанство най-важното е да се постигне екоравновесие.

Този съвет за чисти и здрави зеленчуци дава биопроизводителят Стоян Симеонов, който има стопанство в с. Лесново, община Елин Пелин, и продава продукцията си на Фермерския пазар пред МЗХГ.

Гледа 70 вида култури – боб, картофи, салати, лук, но също и билки. И всичко по биологичен начин, за което обаче не получава никакви субсидии. Болезнена тема, многократно дискутирана с чиновниците от земеделското министерство, но без резултат.

Баланс

Симеонов подчертава, че има както вредни, така и полезни насекоми. Има бръмбари, които например се хранят с листни въшки. Ако има нормален баланс, тогава всичко е наред в стопанството. Когато се използва химия, този баланс се нарушава. Химията убива както вредните, така и полезните инсекти. „В един момент популацията на едните може да нарасне и да унищожат стопанството. Имали сме такива случаи в самото начало“, посочва Симеонов.

По думите му това, че стопанството му е биологично, не означава, че не се пръска с нищо. Има позволени биологични препарати. Специално той ползва Ним Азал, настойка от коприва и др. „С Ним Азал се борим срещу листните въшки, срещу колорадския бръмбар. Съдържа масло от нийм. Съмнявам се обаче, че можете да го намерите в обикновените селскостопански аптеки“, казва производителят.

Спекулиране

Според него се спекулира с темата за цените на биологичната продукция. „Клиентът не умее да чете етикетите. За него биологичното е една илюзия. Вижда само цената“, казва Симеонов. При него салатите например са по 2 лева, толкова е и връзка лук.

По думите му за много хора биологично е равнозначно на фермерско. Но това не е така. „Продуктите от баба и биологичното не е едно и също. Бабите са най-големите консуматори в селскостопанските аптеки. Пръскат с метличка, а мярката е половин кибритена кутийка, супена лъжица... Да не говорим, че не се спазва карантинният срок“, посочва Симеонов и добавя, че при биопрепаратите, които всъщност са медикаменти, карантина няма. Всичко може да се консумира веднага след като се измие.

Той е убеден, че биологичната продукция няма минуси. „Който яде биологична храна, яде здраве“, категоричен е производителят. Той предупреждава, че хората, които правят диета с конвенционални салати, не знаят каква бомба за организма е това.


Продава само сезонна продукция


Продукцията, която продава Симеонов, е само сезонна. Днес например продава спанак, от утре започва да предлага тиквички. Поради тази причина е трудно да се прецени кой зеленчук се купува най-много. Сред клиентите му има всякакви хора – майки, които захранват децата си, хора със здравословни проблеми или такива, които правят детокс на организма си. Има и цели семейства, които са избрали да се хранят само с биологична храна. Симеонов има сайт, откъдето тя може да се поръчва.