0

З а някои хора отглеждането на домати в градината е лесна работа. Винаги имат здрави и свежи домати. Но не всички от нас имат точната информация или талант, за да постигнат това.
В тази статия представяме кои грешки трябва да избягваме, когато гледаме домати, за да можем да се радваме на по-едра и вкусна реколта.

За някои хора отглеждането на домати в градината е лесна работа. Винаги имат здрави и свежи домати. Но не всички от нас имат точната информация или талант, за да постигнат това.
В тази статия представяме кои грешки трябва да избягваме, когато гледаме домати, за да можем да се радваме на по-едра и вкусна реколта.

Най-честата грешка е да не закаляваме разсада. А всъщност това е нещото, което гарантира оцеляването на растенията.


Закаляването дава възможност на разсада да се адаптира към промените в температурите, както и към излагането на такива влияния като вятър и дъжд. Ето няколко съвета за закаляване на разсада.
Постепенно увеличавайте излагането на разсада на естествени условия около месец след покълването.
През първите дни пазете растенията от директна слънчева светлина и не ги изваждайте на студа. Вадете ги навън за няколко часа и след това ги връщайте в лехата отново. За най-добри резултати правете това в продължение на седем или повече дни преди да пресадите растенията в градината.

Претъпкано


Някои смятат, че ако гледат много растения на малка площ, ще увеличат добива. Но това не е вярно. Когато разсадите се отглеждат твърде близко един до друг, вие ще ограничите растежа на плодовете, което ще доведе до спад на реколтата. Освен това, когато растенията са нагъсто, до някои може да не достига директна слънчева светлина. А тя им е нужна за оптимален растеж. Липсата на слънчева светлина освен това е предпоставка за развитие на гъбични заболявания.

Сянка

Друга подобна грешка е отглеждането на домати на сянка. Подобно на други плододаващи растения, доматите имат нужда от около 7 часа слънце на ден. Когато растението е на сянка, плододаването намалява и продукцията спада. Запомнете, че за производството на плодове е нужна много енергия. Основният източник на тази енергия е слънцето. Освен това, растенията, които не получават достатъчно слънчева светлина, ще дадат много листа и дребни плодове.

Колтучене

Голяма грешка е да си спестявате колтученето. То е задължително за сортовете с неограничен растеж (индетерминантни сортове). С колтученето се премахват ненужните листа и разклонения на стъблото. По този начин се подобрява циркулацията на въздуха. Гъстата градина е предпоставка за разпространението на болести и вредители. Освен това листата на растенията съхнат много по-бавно, което също води до куп проблеми. Когато премахвате излишните разклонения и листа, вие давате възможност на хранителните вещества да се насочат директно към плодовете, а не към листата.
Ако не извършите колтучене, растенията дават по-малки плодове.